nieuws

Nederlandse hoogopgeleide drinkt - hik - de meeste borrels

Nederlandse hoogopgeleide drinkt - hik - de meeste borrels

Uit onderzoek blijkt dat hoogopgeleide Europeanen van een goed glas alcohol houden op z’n tijd. Vooral in Nederland en België lusten we er wel pap van.

| Martine Schut

Opvallend is dat het vooral de Nederlandse ouderen met een hoge opleiding zijn die er eh, niet in spugen.

Lees ook
Wordt alcoholvrij straks de norm? Wen maar vast aan een wijnloos bestaan

Roken

Aan de andere kant roken hoger opgeleide Nederlanders minder dan lager opgeleide Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek naar de verschillen in leefstijl tussen Nederlanders met verschillend opleidingsniveau. Het is uitgevoerd door medewerkers van de sectie sociologie van de Radboud Universiteit (RU) in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Borrelen

In totaal valt veertig procent van de Nederlanders in de categorie ‘regelmatige drinkers’ (meerdere keren per week), tegen 24 procent in Europa in z’n geheel. Iets wat de onderzoekers niet verwacht hadden. “Ik had eerder verwacht dat Zuid-Europa hoog zou scoren. Wij hebben hier toch een calvinistische werkethiek: zoiets doe je niet”, zegt onderzoeker Stéfanie André van de Radboud Universiteit in Nijmegen in Het Parool.

Gezond eten

Onderzoekers keken naar ongezond gedrag als roken, drinken en te veel eten. In de publicatie zijn ook gegevens uit andere Europese landen verwerkt. Ondanks dat hoogopgeleide Europeanen graag en vaak alcohol nuttigen, leven ze wel gezonder. Ze eten vaker groenten en fruit en bewegen minimaal een keer per week intensief. Daarentegen drinkt een groter deel wel regelmatig alcohol.

NIEUWS | LIFESTYLE

Bron: Radboud Universiteit | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser