Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Hoogleraar waarschuwt voor forse toename in blindheid door turen op schermpjes

Hoogleraar waarschuwt voor forse toename in blindheid door turen op schermpjes

Hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver waarschuwt in ‘NRC‘ voor de toename van het aantal blinde mensen. Oorzaak? ‘We kijken niet meer over de savanne, maar vooral op beeldschermpjes.’

| Merel Boudrie

Schrikken we toch van.

Lees ook
Deze vader zorgt ervoor dat zijn blinde zoon toch kan genieten van voetbalwedstrijd

Oorzaak
De grootste oorzaak van blindheid op dit moment is bijziendheid: wanneer je in de verte niet goed scherp kan zien. Door het staren op schermpjes en veel binnenzitten neemt het aantal mensen met bijziendheid enorm toe: “In Europa geldt dat nu voor de helft van de twintigers”, aldus de hoogleraar tegen de krant. Vele tientallen Nederlanders dreigen hierdoor de komende decennia blind te raken.

Naar buiten
Alleen drastische maatregelen kunnen die toename van blindheid voorkomen: zo moeten scholen hun leerlingen één uur per dag naar buiten laten gaan om hun ogen te sparen. Ook is het dichtbij bekijken van voorwerpen, zoals telefoons of boeken, niet slim: vooral niet uren achter elkaar of in het donker.

Lees het hele artikel van NRC hier.

NIEUWS | TECH | GEZOND

Bron: NRC | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser