Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Hoofdpiet' Van Muiswinkel: 'Er moeten veranderingen komen'

'Hoofdpiet' Van Muiswinkel: 'Er moeten veranderingen komen'

Erik van Muiswinkel speelt dit jaar voor de zeventiende keer Hoofdpiet bij de NTR, maar de pietendiscussie maakte het dit jaar niet makkelijk: Het gaat wel door je hoofd, dat je iets doet wat door een aantal mensen sterk wordt afgekeurd, zegt hij in een interview met de Volkskrant.

| Teuntje Verbaandert

Van Muiswinkel, die met dit zeventiende jaar het record van Piet Römer (zestien jaar) verbrak, voelde er niets voor om te stoppen: Ik vind ook dat er veranderingen moeten komen. Maar als ik er echt last van had gehad, was ik er wel mee gestopt.

Volksfeest
Erik kan precies uitleggen waarom hij de rol van Zwarte Piet op zich neemt: Piet is een bij-figuur in een feest dat vier weken duurt, zegt hij. Geen kinderfeest, maar een volksfeest. Op Koningsdag na is dit het enige feest waar het hele land aan meedoet. Volgens Van Muiswinkel is de Sint een oude wijze man zonder al te veel karakter, en zijn de Pieten de stookolie voor verhalen. Kinderen identificeren zich met hen.

Deze ontwikkeling gaat door
Van Muiswinkel vindt het een kleine moeite om Piet minder knecht én minder zwart te maken: En dat gaat ook gebeuren. Deze ontwikkeling gaat volgend jaar verder, zegt hij. Jaren geleden hadden wij een Zuid-Afrikaanse uitwisselingsstudent bij ons wonen. Ik legde haar uit dat Piet een sprookjesfiguur is. Toen hij de student meenam naar het voetbalveld en een moeder riep: Hé Van Muiswinkel, heb je een Zwart Pietje bij je?, voelde de student meteen dat het niet klopte. Ik denk dat het een ontbreken van sociaal gevoel en smaak is. Voor kinderen maakt het niet uit welke kleur Piet heeft.

Lees het hele interview met Erik van Muiswinkel voor € 0,25 op Blendle.

NIEUWS | BEKEND | ZWARTE PIET

Bron: Volkskrant | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser