nieuws

Homoseksuele asielzoeker wordt Nederland uitgezet: 'Ik ben niet homo genoeg'

Homoseksuele asielzoeker wordt Nederland uitgezet: 'Ik ben niet homo genoeg'

‘NH Nieuws’ brengt vandaag naar buiten dat een homoseksuele asielzoeker uit Alkmaar wordt teruggestuurd naar Irak. Sahir zou volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) niet homo genoeg zijn.

| Pim Prins

Sahir: “In Irak word ik zeker gedood.”

Lees ook
Rusland ontkent opnieuw vervolging LHBT-mensen Tsjetsjenië: ‘Media, berust u op feiten’

Vluchten
Sahir en Mustak vluchtten in 2015 naar Nederland, omdat de broer van Sahir hun relatie ontdekt had. Aangekomen in Nederland kwamen zij terecht in Amsterdam en via Ter Apel krijgen zij uiteindelijk onderdak in Heerhugowaard. Nadat het stel zich daar niet veilig voelden, werden zij door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) overgeplaatst naar een azc in Alkmaar. Daar hebben de mannen veilig hun asielaanvraag afgewacht.

Slecht nieuws
Na achttien maanden wachten krijgt Sahir slecht nieuws. De rechter in Amsterdam heeft besloten dat hij terug moet naar Irak. De IND kreeg gelijk in haar oordeel dat hij niet voldoende geloofwaardig heeft aangetoond dat hij bescherming nodig heeft in Nederland. Volgens de IND zou Sahir namelijk niet homo genoeg zijn. “In de beschikking stond dat ik geen homoseksueel ben en dat ik in Irak kan leven”, vertelt Sahir. Hij vermoedt dat de IND hem niet gelooft vanwege zijn uiterlijk. “Als mannen geen make-up of nagellak dragen, zijn ze geen homo.” Hij vreest nu het ergste: “In Irak word ik zeker gedood.”

Onbegrijpelijk
Mireille Sampimon is bevriend met het stel en kent ze inmiddels een jaar. “Sahir kan moeilijk over zijn gevoelens praten. De IND verwacht dat hij dat in een aantal gesprekken met vreemden kan uitleggen waarom hij van mannen houdt en niet van vrouwen.” Ze vindt het besluit dan ook onbegrijpelijk.

Zorgvuldige afweging
De IND laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat zij geen uitspraken kunnen doen over individuele gevallen. Zij willen wel benadrukken dat er altijd een zeer zorgvuldige afweging gemaakt wordt, ook bij LHBT-aanvragen.

Hoger beroep
Volgens NH Nieuws probeert Sahir nog in beroep te gaan, maar is de kans klein dat hij dit in Nederland kan afwachten. Daarnaast melden zij dat de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge om hulp gevraagd is en zou er ook in politiek Den Haag aandacht gevraagd worden voor Sahir.

De twee mannen stonden NH Nieuws te woord. Hieronder vind je het filmpje waarin zij zelf de situatie uitleggen.

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: NH Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser