Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Homoseksualiteit binnen de islam: kan dat?

Homoseksualiteit binnen de islam: kan dat?

De islamitische Omar Mateen (29) schoot 49 mensen dood in een gay club, waar hij zelf ook geregeld zou zijn geweest. Hoe zit dat eigenlijk met homoseksualiteit binnen de islam? 

| Annemarie van Ulden

We vroegen het Jan Jaap de Ruiter (56, foto), arabist aan de Tilburg University.

Lees ook: ‘Schutter Omar Mateen was meermaals in gay club Pulse’

1. Wat zegt de koran over homoseksualiteit?
“Homoseksualiteit is strafbaar volgens de koran. Maar, zoals vaak binnen de islam, is er ruimte voor interpretatie. Zo is er te lezen in de koran ‘twee mannen van u die dat begaan, moet u beiden straffen. En als zij berouw hebben en het weer goed maken, moet u uw handen van hen aftrekken’. Oftewel, als ze spijt hebben, lijkt het oké. Binnen de islam is geen ultieme autoriteit, niet iemand zoals de Paus.”

2. Dus de koran keurt het niet helemaal af?
“Er staat zeker nog een deurtje open voor wie graag iets anders wil lezen. Zo lijkt het erop dat er in het paradijs – waar moslims uiteindelijk naartoe hopen te gaan – ook homoseksuele relaties en bevallige mannen zijn, volgens een aantal verzen in de koran. Dat is misschien ‘wishful thinking’, maar ik geef de jongens (en meisjes) die dat willen lezen groot gelijk.”

3. Maar er wordt ook veel gesproken over de doodstraf?
“Ja, volgens de sharia – de islamitische wet – riskeert een moslimhomo de doodstraf. En dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door ophanging. En IS gooit homo’s het liefst van het dak. Gruwelijk hè? Helaas stemt een overgrote meerderheid van de moslims in met de opvattingen van de sharia.”

4. Er is dus ook een groep die er anders over denkt?
“Ja zeker. Er is een klein, bescheiden, maar groeiend groepje dat homoseksualiteit binnen de islam niet afkeurt. Daarvan is Dino Suhonic, die zelf op mannen valt én moslim is, een goed voorbeeld. Met zijn stichting Maruf maakt hij zich hard voor acceptatie van de moslim-LGTB-groep. Deze groep profileert zich wereldwijd steeds beter en is ongelooflijk belangrijk. Zij zeggen ‘Dit is een kwestie tussen mij en Allah, bemoei je er niet mee’.”

5. En de grote groep die homoseksualiteit afkeurt?
“De antihomo-moslimgroep is enorm en verhardt in z’n standpunt. Ik heb zulke gruwelijke reacties op de schietpartij in Orlando gelezen, ik werd er helemaal koud van. In islamistische landen zijn trouwens net zoveel homo’s hè, alleen wordt het daar enorm onder de pet gehouden. Sommigen komen wel uit de kast, dat is riskant, al gaat het ook weleens goed. Je hebt ook ruimdenkende moslimfamilies.”

6. Moeten we onze hoop vestigen op de jonge moslims?
“Nee helaas. Er zijn zat jonge moslims, ook hier in Nederland, die enorm voor IS zijn. De hoop, wat betreft de acceptatie van homoseksualiteit, zit ‘m in de aanhangers van de tolerante islam, die vredelievendheid propageren. Die groep, waarbij leeftijd geen rol speelt, groeit. En ik heb veel bewondering voor alle LGTB-groepen in het Midden-Oosten. Onder het oppervlak van een gewelddadige islam, gebeurt gelukkig ook heel veel moois.”

Lees ook: Grote opkomst bij Homomonument Amsterdam

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP/Jan Jaap de Ruiter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

HannaHanna

Hoopvol en constructief, Annemarie, om eens een andere kant te laten zien. Deze groep verdient onze steun. Ik ben blij dat Linda. hiervoor open staat.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser