Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ondertekenen homohaatmanifest zorgt voor veel kritiek, Van der Staaij blijft achter verklaring staan

Ondertekenen homohaatmanifest zorgt voor veel kritiek, Van der Staaij blijft achter verklaring staan

Ruim 250 predikanten en politici – onder wie SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij (foto) – hebben hun handtekening gezet onder een tekst waarin liefdeloos gesproken wordt over homo’s en transgenders.

| Martine Findhammer-Schut

Ondanks de kritiek (van onder meer collega’s uit de Tweede Kamer) blijft Van der Staaij achter de Nashville-verklaring staan.

“De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring”, zegt de SGP-fractievoorzitter.

Man en vrouw

Het gaat om de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, een document dat in 2017 werd opgesteld in de Verenigde Staten.Daarin staat beschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit. In het pamflet staat dat het huwelijk iets is tussen één man en één vrouw. “God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw”, zo staat er beschreven.

Onzin

Op social media – maar ook in politiek Den Haag – is er met verbijstering gereageerd. Zo haalt Claudia de Breij uit op Twitter. ‘Ik kan deze onzin zó niet serieus nemen, evenmin als islam-gedreven of andere homohaat. Jullie betekenen niks. Liefde is alles’, zo schrijft ze.

Altijd welkom

Daar sluit Willem Smouter, predikant in Apeldoorn en voorzitter bij de EO zich bij aan. Hij schrijft op Twitter: ‘Ik wil zo duidelijk mogelijk zeggen: ‘Geloof dit niet. Wat je identiteit ook is, man of vrouw, Jood of heiden, homo of hetero, je bent welkom in Gods huis.’

Boze collega’s

Collega’s van Kees van der Staaij hebben ook van zich laten horen. ‘Ik ken u als een kundige collega. Daarom valt uw steun voor de Nashville-verklaring mij zo vies van u tegen. U ontkent hiermee het bestaan van een fundamenteel grondrecht voor vele duizenden Nederlanders’, richt D66-Kamerlid Rutger Schonis zich op Twitter rechtstreeks tot de SGP’er. En minister Van Engelshoven (Emancipatie) vindt dat we met de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring terug in de tijd gaan. ‘Emancipatie is nog lang niet af’, schrijft ze op Twitter.

Lees ook
Reformatorisch Dagblad reageert op anti-homofolder: ‘Dat kruis was verkeerd’

Verklaring

De Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring is overigens gemaakt door evangelist Arjan Baan en Piet de Vries van de Hersteld Hervormde Kerk. De verklaring is gisteren verder verspreid onder protestantse predikanten en voorgangers.

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: ANP/Twitter/NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser