hoe is het nu?

Weduwe Angelique (49): 'Ik was ineens vader, moeder en kostwinner tegelijk'

Weduwe Angelique (49): 'Ik was ineens vader, moeder en kostwinner tegelijk'

Vorig jaar spraken wij weduwe Angelique van Olst (49, foto) uit Hattem. Elf jaar na het verliezen van haar man besloot zij zich in te zetten voor mensen die onlangs zelf hun echtgenoot hebben verloren.

| Boris Lemereis

We vroegen Angelique hoe het nu gaat.

Lees ook
Angelique helpt weduwen door eigen ervaringen te delen

Alles tegelijk
Het is inmiddels 12,5 jaar geleden dat Angeliques man overleed. Angelique (foto) bleef achter met drie dochters van zes, elf en dertien jaar oud. Angelique: “En dan komen er, naast het rouwproces, ineens heel veel dingen op je pad waarover je moet beslissen en mee moet leren omgaan.”

Vrijwilligers
Precies om die reden werd vorig jaar door staatssecretaris Jetta Klijnsma een project opgezet in samenwerking met de Gemeente Zwolle, Stichting WijZ en Stichting de Jonge Weduwe. “We willen mensen helpen weer grip te krijgen op het veranderde leven”, zegt Angelique, die woordvoerder namens de vrijwilligers is. Samen helpen ze de nabestaanden een weg te vinden in hun nieuwe leven.

Zorgstand
Angelique kent gevoel dat je als weduwe hebt maar al te goed. “Na het verliezen van mijn man ging ik meteen in de ‘zorgstand’ staan. Ik was ineens vader, moeder en kostwinner tegelijk. Er kwam ontzettend veel verantwoordelijkheid op me af, die ik ineens in mijn eentje moest dragen. Ik heb veel moeite gehad uit die zorgstand te stappen.”

Koffie drinken
De vrijwilligers bieden naast ondersteuning bij praktische zaken ook hulp bij het sociale gedeelte. “Samen koffie drinken of een boodschapje doen. Dat hoort er ook bij. Eén van de weduwes die wij ondersteunen, houdt bijvoorbeeld erg van salsadansen, maar vindt het moeilijk om weer te mogen genieten van de normale dingen. Onze vrijwilliger heeft contact gezocht met dansscholen om een nieuwe danspartner voor deze vrouw te vinden.”

Weer gelukkig
Het werk helpt Angelique ook bij haar eigen proces. “Als ik zie hoe zwaar nieuwe weduwes het hebben, denk ik: ‘Wat is het toch moeilijk.’ En tegelijk spiegelt dat voor mij waar ik vandaan kwam, en merk ik dat je, zelfs na zo’n moeilijke periode, weer gelukkig kan worden. Ja, ik kan inmiddels weer zeggen dat ik gelukkig ben.”

Ramp op microniveau
Het project is een landelijke proef. De staatssecretaris wil de informatie die verzameld wordt, gebruiken om beleid te maken voor hulp aan weduwes en weduwnaars. “Bij een grote ramp treedt er meteen een protocol in werking voor de mensen die getroffen zijn. Maar een ramp op microniveau kan mensen even hard treffen. Als een partner overlijdt, welke steun heb je dan nodig? Dat zijn wij nu aan het uitzoeken.”

Waardevol
Natuurlijk is het ook vooral de directe omgeving van de weduwes en weduwnaars die hen kan helpen. Angelique: “Wat ik mensen graag zou willen meegeven is: blijf leuke verhalen vertellen over de overledene. Niet lang na het overlijden van mijn man kwam een jeugdvriend van hem langs met foto’s en verhalen. We hingen aan zijn lippen. Als nabestaande hoor je graag dat een persoon geleefd heeft en wat hij heeft betekend voor anderen, dat is heel waardevol.”

NIEUWS | INTERVIEW | HOE IS HET NU?

Bron: LINDAnieuws | Foto: Angelique van Olst

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer hoe is het nu?

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser