hoe is het nu?

Boaz: 'Ik hoop dat MS me niet nog meer afpakt'

Boaz: 'Ik hoop dat MS me niet nog meer afpakt'

MS-patiënt Boaz Spermon (32) werd in februari zo’n beetje een bekende Nederlander nadat hij binnen tien dagen een ton ophaalde voor een revolutionaire medische behandeling in Uppsala, Zweden.

| Suzette Hermsen

“Het gaat goed met me”, vertelt Boaz als LINDAnieuws hem opbelt. “Al heb ik wel ups en downs”.

Kaal
Boaz heeft inmiddels de eerste fase van de zware behandeling gehad. Morgen begint de tweede fase. “De eerste shot chemo heb ik al achter de rug. Daardoor ben ik ook kaal geworden. Man, ik schrik nog steeds van mezelf als ik in de spiegel kijk. Dus je mag voor het artikel gewoon weer die foute ‘playboyfoto’ gebruiken. Dat is toch een beetje mijn trademark geworden.”

Heftig
De aankomende weken worden volgens Boaz het zwaarst. “Vanaf morgen krijg ik vier dagen lang chemotherapie. Mijn immuunsysteem wordt dan vernietigd, waardoor ik ook nog tien dagen in quarantaine moet. Uiteindelijk krijg ik mijn stamcellen – die nu apart liggen – weer terug, en is de progressie van de ziekte hopelijk gestopt. Het medische verhaal is te lastig om even simpel uit te leggen, maar waar het op neerkomt: de aankomende tijd wordt even heel heftig.”

Hoopvol
Ondanks deze zware tijd die morgen begint, blijft Boaz positief, en tussen zijn grappen en serieuze verhalen door zegt hij ineens: “Weet je, ik blijf gewoon vrolijk en hoopvol.” Hij vertelt dat het scheelt dat zijn behandelend arts dat ook is. “Mijn arts heeft mij echt op mijn dossier uitgekozen en zegt: ‘Ik ga jou weer laten lopen. Zonder krukken. We gaan jou uit die stoel krijgen.’ Dat is gewoon hoopvol.”

Datable
Wat Boaz’ toekomstplannen zijn? “Daar heb ik heel lang niet over na durven denken en dat durf ik eigenlijk nog steeds niet. Het liefst wil ik gewoon weer kunnen dansen. Niet dat ik dat kan. Ik ben zo iemand die met z’n vingertje in de lucht staat, weet je wel, maar ik wil gewoon weer even dat gevoel hebben. Of een lange strandwandeling maken. Met een meisje.” Wat betreft mooie meisjes in Uppsala overigens geen gebrek: “Een overload, maar helaas ben ik nu even niet datable.”

Leven
Hoewel Boaz’ vrienden en familie hem continu opzoeken in Zweden, mist hij het Amsterdamse toch. “Ik mis gewoon een thuis. Maar voorlopig moet ik me concentreren op mijn behandeling. En dat probeer ik met een grote glimlach te doen. Hopend dat ik uiteindelijk weer kan lopen of kickboksen. Ik weet niet of ik daarop mag hopen, maar ik hoop op z’n minst dat de progressie volledig stopt. Dat deze ziekte niet nog meer afpakt en dat ik gewoon weer mee kan doen met het spel dat leven heet.”

Meer lezen over Boaz? Speciaal voor iedereen mét en zonder MS houdt hij een blog bij.

NIEUWS | INTERVIEW | HOE IS HET NU?

Bron: Boaz Spermon | Foto: Boaz Spermon

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer hoe is het nu?

Lees dit ook even

Please update your browser