hoe is het nu?

Annet: 'Toen de tumor tóch niet weg bleek, voelde het pas alsof ik kanker had'

Annet: 'Toen de tumor tóch niet weg bleek, voelde het pas alsof ik kanker had'

Begin 2016 werd bij Annet de Ruiter uit Katwijk alvleesklierkanker geconstateerd. Op LINDAnieuws uitte zij toen een noodkreet: wie zorgt er straks voor mijn kinderen?

| Tim van Erp

Anderhalf jaar laten belden wij opnieuw met Annet (49) om te vragen hoe het nu met haar gaat.

Lees ook
Goed nieuws voor de zieke Annet: ‘Geen uitzaaiingen’

‘Mam, je bent kaal’
Na het eerste interview, hoorde Annet al dat ze geen uitzaaiingen had. Toch was daarmee de kous nog lang niet af. Ze kreeg acht chemokuren – als die effect zouden hebben, zou ze erna in aanmerking komen voor een operatie. “De chemo maakte me niet heel ziek, gelukkig. Natuurlijk raakte ik wel mijn haar kwijt, maar ik deed weinig moeite dat te verbergen. Mijn kinderen hadden daar wel moeite mee. Als ik ze naar school wilde brengen, zeiden ze weleens: ‘Mam, blijf jij maar thuis, want je bent kaal.'”

Tumor weg?
“Ik maakte me in die periode geen zorgen om mezelf, maar wel om mijn kinderen en man”, vertelt Annet. “Na de bestralingen had mijn radiotherapeut goed nieuws: hij kon de tumor niet meer zien op de scans. Ik wist niet wat ik hoorde. De vraag was of ik dood zou gaan óf geopereerd zou worden, en ineens was ik weer gezond.”

Klap in gezicht
“Een week lang vierden we feest, dat het over was.” Maar de vreugde was van korte duur. “Toen ik de week erna naar het ziekenhuis ging, reageerde de arts verbaasd. De tumor was helemaal niet weg. Tóén kreeg ik voor mijn gevoel pas kanker.” De radiotherapeut was ervan overtuigd geweest, maar bleek fout te zitten. “Natuurlijk maakte dat me boos. Maar de klap was zo groot dat ik geen energie had om er werk van te maken; ik wilde alles steken in alsnog beter worden.”

Annet en haar man:

Annet de Ruiter

Beschadigde slagader
Gelukkig kwam Annet wél in aanmerking voor de operatie. En die was risicovol. “Vijftig procent overleeft het niet op de operatietafel.” Bij Annet ging het goed, maar het scheelde niet veel. “Tijdens de operatie kwamen ze erachter dat een slagader in mijn buik zodanig beschadigd was dat-ie elk moment zou kunnen springen. Als ik een maand later was geopereerd, was het té laat geweest. Ik verloor heel veel bloed, maar heb het toch gered.”

‘Misschien moet het maar klaar zijn’
Na de operatie was Annet nog steeds niet van alle bijverschijnselen af. “Na een dag of drie werd ik heel ziek. Ik bleek een geperforeerde darm te hebben en moest meteen weer worden geopereerd.” De artsen vreesden dat Annet dit niet zou overleven, omdat haar lichaam al flink verzwakt was door de eerdere operatie. Maar: “Ook daar ben ik uitgekomen. Met een stoma weliswaar, maar die heeft wel mijn leven gered.” Na de tweede operatie voelde ze zich wel beroerder dan waar dan ook eerder in het ziekteproces. “Ik heb één keer gedacht: misschien moet het maar klaar zijn. Dat was de dag na die operatie.”

Lees ook
Zo zorgde Saskia ervoor dat ze er ook tijdens haar chemo stijlvol uit bleef zien

Tóch weer klagen
Annet is nu, eindelijk, kankervrij. “Toen ik ziek was, was ik elke dag blij met wat ik had. Het is cliché, maar je gaat het leven echt anders beleven: je bent niet meer bezig met wat je níet hebt. Het stomme is dat ik, nu ik beter ben, ook weer klaag over kleinere dingen”, vertelt ze. “Financieel hebben wij het thuis zwaar, en dat gaf altijd veel stress. Dat viel weg toen ik ziek was. En nu lijkt het ineens weer van belang.”

‘Alleen maar geluk’
Eén kanttekening is er wel: als de tumor in Annets lichaam terugkeert, kunnen artsen daar niets meer aan doen. Toch ziet Annet de toekomst zonnig in en kijkt ze bovendien positief terug op een roerig jaar: “Ik heb alleen maar geluk gehad. Het had heel anders kunnen aflopen. En zelfs na de tumor had die darm nog roet in het eten kunnen gooien.” Maar dat gebeurde niet. “In het ziekenhuis noemen ze me een wonder. Het is gewoon voorbij nu. Af en toe besef ik dat zelf nog niet.”

NIEUWS | INTERVIEW | HOE IS HET NU? | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer hoe is het nu?

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser