Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Hoe is het nu met die stoere 'Steffi' uit de serie 'Fort Alpha'?

Hoe is het nu met die stoere 'Steffi' uit de serie 'Fort Alpha'?

In de nieuwe rubriek ‘Kindsterren’ zoeken we uit hoe het nu gaat met kinderen uit gouwe ouwe tv-series en films. Hoe is het nu met ‘Steffi’, een van de leerlingen uit de jeugdserie ‘Fort Alpha’?

| Martine Schut

Steffi heet in het echt Ariana Smorenburg (42) en ze begeleidt nu mensen met een verstandelijke beperking.

Lees ook
Hoe is het nu met Tim uit de serie De Daltons?

Was Fort Alpha jouw eerste aanraking met acteren?
“Nee, ik had daarvoor al een klein rolletje gespeeld in de ziekenhuisserie Medisch Centrum West, toen was ik een jaar of zeventien. Verder heb ik nog een jaar toneelschool gedaan in Maastricht en drie jaar jeugdtheaterschool Amsterdam (De Krakeling). Maar Fort Alpha was wel echt de eerste keer dat ik een vaste rol had. Ik was toen begin twintig.”

Ben je voor Fort Alpha gevraagd?
“Ik zat op de toneelschool in Maastricht, maar na een jaar werd ik samen met hele klas niet doorgelaten naar de zogenoemde vakfase. Toen ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen. Dat vonden ze prima, maar op een gegeven moment moest ik wel werk gaan zoeken. Ik vond een baantje in de Chocoladefabriek, maar ik kreeg al heel snel weer de kriebels om toneel te spelen. Daarom heb ik toch maar castingdirector Nora Mullens gebeld met de vraag of ze ergens een actrice voor zochten. En dat was het geval. Ze waren op dat moment bezig met de casting voor een eventuele nieuwe serie. Ik mocht auditie doen en kreeg de rol van Steffi. Ik was dolgelukkig. Vervolgens ging ik twee fantastische jaren in.”

img_3158

Vertel…
“Het was een gevoel alsof ik op schoolreis ging. Elke keer als we gingen draaien was het feest. Ik werkte met alleen maar leuke en fijne mensen. Het was ongelooflijk gezellig. In die periode beschouwde ik de cast en crew ook echt als familie. Het was geweldig op de set. Volgens mij blowden wij ook tussendoor. Het was allemaal heel vrij tijdens het draaien. Zeker op het moment dat er feestjes (en dat waren er veel) gespeeld moesten worden, was het dolle boel. Het is niet zo dat we lallend over de set liepen, maar er gebeurde wel van alles. Soms liepen realiteit en fictie door elkaar. Ik heb het echt ervaren als één groot feest.

Heb je nog contact met de cast?
“Helaas is dat verwaterd, maar op het moment dat we elkaar tegenkomen is het wel als vanouds. Ik ben nog wel bevriend met Evrim Akyigit (speelde Toprak in de serie) en ik kom soms nog weleens Elvan (Ayse in de serie) en Tygo (Dennis) tegen in de buurt. En ik heb nog een keer met Tatum (Isolde) en Jennifer (Julia) afgesproken.”

Werd je veel herkend toen je ineens op de buis verscheen?
“In Amsterdam viel het mee. Daar was het niet zo hysterisch, maar op een gegeven moment gingen we naar anders scholen in het land met de hele cast en daar was het wel heel grappig. We moesten toen op buiken en rugtassen alles volschrijven. Overal werd een handtekening op gezet. We hadden in die tijd echt een soort sterstatus. Heel tijdelijk natuurlijk, maar heel leuk. En ik moet je zeggen, er zijn nu nog steeds mensen die op mij afstappen. Bijna elke week kom ik wel iemand tegen die aan mij vraagt of ik in een serie speelde. Nog steeds na al die tijd dus.”

Ben je na Fort Alpha verder gaan acteren?
“Ik heb daarna met name gefeest. Maar ik heb wel een paar rolletjes gehad, onder meer in de serie Twaalf Steden, Dertien Ongelukken en ik ben met een theatergezelschap het land ingetrokken. Daarna, dat was na vijf jaar, ben ik een paar jaar actrice geweest zonder werk. Ik had in die tijd vrienden om me heen die gek werden als ze niets te spelen hadden, maar ik vond het wel even prima. Ik ging in die tijd op kinderen passen.”

Wat doe je nu?
“Ik werk nu al weer tien jaar in de hulpverlening. Toen ik een poos lang werkloos was werd ik op een dag gebeld door de Sociale Dienst met de vraag of ik een opleiding wilde doen. Ik ben ze daar eeuwig dankbaar voor. Eerst heb ik SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) gedaan en daarna SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening). Ik vind het super leuk wat ik nu doe. Ik werk vier dagen per week met mensen die een verstandelijke beperking hebben.”

Mis je het acteren niet?
“Nee, het was een goede en onwijs leuke tijd. Maar ik heb er echt geen traan om gelaten. Ik ben nu ook weer stiekem een beetje terug bij de televisie, want ik begeleid nu mensen met een verstandelijke beperking die de lunch klaarmaken voor de redacties van Pauw, De Wereld Draait Door en Jinek. Ik ben op een heel relaxte manier weer terug bij de televisie.”

En mocht je ooit nog gevraagd worden, dan zeg je…?
“Daar moet ik dan goed over nadenken. Het hangt ook heel erg van de rol af. Ik heb nu gewoon een baan en een kind van vier-en-een-half. Als het een leuke gastrol is of een commercial die heel goed betaalt, dan doe ik het wel. Maar ik heb niet meer de behoefte om met een vaste rol in een serie of film te komen.”

Dit is ‘Steffi’ nu:

img_9344

schermafbeelding-2017-02-10-om-12-08-24

 

 

NIEUWS | TV | BEKEND | INTERVIEW | KINDSTER

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ariana Smorenburg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser