nieuws

Hoe is het nu met Corina? 'Mijn eierstokkanker is inmiddels uitgezaaid'

Hoe is het nu met Corina? 'Mijn eierstokkanker is inmiddels uitgezaaid'

Op maandag 26 september, de dag van de eierstokkanker, interviewden wij Corina Berendsen (47) uit Nijmegen. Zij lijdt aan deze dodelijke ziekte.

| Tim van Erp

Een kleine twee maanden later belden wij opnieuw met de positief ingestelde Corina, om te vragen hoe het nu met haar gaat. Helaas bleek ze slecht nieuws te hebben gekregen.

Lees ook
Corina (47) heeft eierstokkanker: ‘Morgen kan mijn laatste dag zijn’

Hoe voel je je nu, Corina?
“Ik heb slecht nieuws gehad, tot twee keer toe helaas. Onlangs bleek dat de kanker in mijn buik weer groeit en ook is uitgezaaid naar boven mijn blaas en rechterlong. Vorige week kreeg ik te horen dat dat kleine plekje op mijn long ook al helemaal naar boven uitgezaaid is.”

Tijdens ons vorige gesprek was je zo positief, wat dacht je toen je dit nieuws hoorde?
“Het is heel zwaar, natuurlijk. Voor alle kankerpatiënten geldt dat je je verwachtingen steeds maar bijstelt. In september dacht ik nog: misschien zit ik bij de gelukkigen die het overleven. Maar naarmate je meer uitzaaiingen krijgt, zakt de moed je wel in de schoenen. Ik probeer nog steeds om te genezen, maar er is wel een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ‘Ach, het heeft toch geen zin meer.'”

Vorige keer zei je: ‘Ik probeer van iedere dag een mooie dag te maken.’ Geldt dat nog steeds?
“Genieten is een must, dat probeer ik elke dag. Ik ben net bijvoorbeeld terug van twee heerlijk ontspannen dagen weg. Ik wil ook echt niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik heb geen zin om te zeggen: ‘Bestel mijn kist maar alvast.’ Nee, ik wil nog minstens vijf jaar erbij. Het leven is veel te leuk. Maar het is wel dubbel: ik wil vrij zijn en vrolijk, maar investeren in de toekomst heeft geen zin. Want tja, heb ik die nog wel?”

Wat houdt je behandeling nu precies in?
“Ik ben net begonnen met anti-hormoontherapie. Dat is nog niet aangeslagen, maar het duurt normaal ook enkele weken voordat dat begint te werken. Naast de ziekenhuisbehandeling ben ik me ook aan het verdiepen in homeopathische geneeswijzen en eet ik heel gezond, geen suiker bijvoorbeeld. Ik wil niet dat de kanker zich ook maar ergens mee kan voeden.”

Lees ook
Met vrienden wil Robert Vuijsje lachen en drinken, niet praten over kanker

Je maakt je hard voor meer media-aandacht voor eierstokkanker. Vind je dat die er gekomen is?
“Twee maanden terug was het volop in het nieuws, maar inmiddels is dat weer ingedut. Het leek wel een hype: met oktober als borstkankermaand en november in het teken van teelbalkanker (Movember, red.), is eierstokkanker nu ondergesneeuwd. Dat is jammer, want ik ben het vleesgeworden voorbeeld van hoe snel het kan gaan met deze ziekte.”

Hoe reageren mensen in je omgeving daarop? Jij bent zelf zo positief, zijn de mensen om je heen dat ook?
“Nu ze weten van de uitzaaiingen, gedragen veel mensen zich wel anders. Alsof ik fragiel ben, een beetje. Maar ik lach altijd en daardoor vergeten mensen het soms ook even. Dat is fijn, want als ze je de hele tijd medelijdend aankijken is ook niks. Mensen weten op feestjes ook wel dat ze niet tegen me over de kanker hoeven te beginnen. Dan wil ik er even niet aan herinnerd worden.”

Corina zet zich in voor Ruby and Rose, een stichting die onderzoek naar gynaecologische kankers sponsort. Meer informatie vind je hier.

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW | HOE IS HET NU?

Bron: LINDAnieuws | Foto: Paul Rap

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser