Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Hoe is het nu met Alicia (13) uit de docu 'Alicia'? De makers vertellen

Hoe is het nu met Alicia (13) uit de docu 'Alicia'? De makers vertellen

Veel mensen waren onder de indruk van de documentaire ‘Alicia’, die twee weken geleden werd uitgezonden. De nu dertienjarige Alicia werd drie jaar lang gevolgd terwijl ze wanhopig wachtte op een plek in een pleeggezin.

| Yara Mureau

 Hoe is het nu met Alicia, en heeft de documentaire iets teweeggebracht?

Lees ook
Hartverscheurend: Alicia (13) wacht al acht jaar op plekje in pleeggezin

Reacties
“We kregen ontzettend veel reacties na de documentaire”, vertelt producent Willemijn Cerutti aan LINDAnieuws. “Er kwamen drie keer zoveel aanmeldingen voor pleeggezinnen en weekendhulpen als normaal en die maatschappelijke betrokkenheid is natuurlijk heel fijn. Maar er moet ook een oplossing komen voor chronisch getraumatiseerde kinderen en daar is door de film nu veel aandacht voor.”

Besloten première
Met Alicia gaat het relatief goed en ze is op een veilige plek. “Ze heeft haar eigen besloten première mogen regelen. Veertig man die ze lief vond, onder wie haar moeder, weekendouders en mentor waren aanwezig”, vertelt Willemijn. “Toen de film afgelopen was en de mensen bedankt werden op het scherm, schreeuwde Alicia haar eigen naam al. Ze heeft heel veel kracht uit de film gehaald, het heeft haar een stem en bestaansrecht gegeven.”

Kritiek
Naast veel lof was ook kritiek op de documentaire. Cerutti: “Er kwamen vragen als: ‘Hoe hebben jullie die documentaire kunnen maken in verband met privacy?’ en: ‘Hoe kan je het Alicia aandoen?’ Toch vonden we met elkaar dat het recht op een goed leven zwaarder woog, en alle deskundigen om haar heen bevestigen dat het goed voor Alicia is geweest.”

Oplossingen
Toch moet er nog hard gewerkt worden om voor kinderen zoals Alicia een oplossing te vinden. Gemeenten, VWS en Jeugdzorg werken daar samen aan, vertelt Willemijn. “Deze chronische getraumatiseerde kinderen worden ‘uit het systeem’ gehaald, omdat het huidige systeem gericht is op tijdelijke behandeling terwijl ze juist structurele behandeling nodig hebben.”

Openbare debatten
Ook organiseren Willemijn en regisseur Maasja Ooms openbare debatten met iedereen die zijn mening wil delen. “Tijdens deze debatten zal er ruimte komen voor uiteenlopende ideeën hoe de zorg voor deze kinderen anders kan.” Er moet een op maat gemaakte oplossing komen. “Elk kind heeft recht op veilige hechting. En dat wat het kind nodig heeft, zal naar het kind toe moeten komen. Niet andersom.” Het eerste debat zal plaatsvinden in Pakhuis de Zwijger op 17 januari 2018.

Kijk de documentaire Alicia op NPO2.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser