Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

het was een bizar jaar

Sirona blikt terug: haar kind Kris werd geboren als Katelijne

Sirona blikt terug: haar kind Kris werd geboren als Katelijne

Het einde van het jaar is in zicht en daarom blikken wij graag even terug. Want wat was het een bizar jaar. Zo ook voor de zoon (8) van Sirona.

| Jules de Keiser

Wij belden met Sirona over haar zoon, die werd geboren als Katelijne en nu als Kris door het leven gaat.

Lees ook 
Sirona’s zoon Kris (7) werd geboren als Katelijne: ‘Hij is nu eindelijk wie hij is’

Vriendinnetje 
Het was de zomer van 2016 dat hij van Katelijne naar Kris ging. Kris was toen zeven jaar en ging naar groep 4. Begin van dit jaar vertelde zijn moeder Sirona over die overgang en wat dit allemaal met zich meebracht. Bijna een jaar later spraken wij haar weer. Aan de telefoon begint de moeder van Kris meteen met heel leuk nieuws. ”Kris heeft een vriendinnetje! Ze heet Sennah en zit bij Kris in de klas. De twee zijn stapelverliefd op elkaar en ze hebben al een tijdje verkering.”

Kris

Een populaire jongen
Op school gaat alles heel erg goed, vertelt Sirona. ”Ook toen hij nog Katelijne was, ging het op het school goed. Hij heeft altijd goede cijfers gehaald en hij was altijd al populair onder mede-leerlingen, maar aan alles is te merken dat Kris nu nog lekkerder in zijn vel zit dan voorheen. We zien hem alleen maar excelleren en dat stemt ons zo positief. Je weet nooit of er zwaardere periodes komen en dan heeft hij toch wat rek. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is een prettig idee.”

Heel normaal
”Op school, op voetbal en overal waar Kris met andere kinderen omgaat, vinden de kinderen het de normaalste zaak van de wereld. Het is absoluut geen ding. Volwassenen zeggen soms nog weleens ‘haar’ of ‘zij’, maar dat is ook echt sporadisch. Bij leeftijdsgenootjes komt dit echt nooit voor. Hij is gewoon echt een jongen.”, vertelt Sirona.

Kris en zijn zusje Emma 

Open en bespreekbaar
Sirona en haar man kregen van het VU medisch centrum het advies om het gesprek met Kris over de transitie te blijven bespreken. ”We zijn als ouders wel heel open en realistisch tegenover Kris. Alles moet bespreekbaar blijven en Kris moet altijd bij ons terecht kunnen. Toevallig stelden wij hem gisteravond nog de vraag ‘Ben je gelukkig Kris?’ Dan straalt hij en hij zegt volmondig ja. Hij vertelde: ‘Ik hoef niet meer naar het ziekenhuis. Pas als ik tien ben, dan krijg ik spuiten en geen borsten, maar wel mannelijke borsten’.”

Profvoetballer of advocaat
Ook 2017 zat vol mooie herinneringen voor Sirona. ”Er zijn zoveel momenten geweest waarop mijn man en ik elkaar aanstootten en ervan te genieten dat hij zo gelukkig is. Ik grap weleens dat als ik acht was geweest, ik het wel geweten had. Kris is echt een leuke jongen, gevoelig en stoer en hij probeert het ook niet te overcompenseren. Later wil hij profvoetballer of advocaat worden. ‘Als het maar in een pak is!’, zegt Kris dan.”

Kris op het veld 

NIEUWS | INTERVIEW | HET WAS EEN BIZAR JAAR

Bron: Sirona | Foto: Sirona

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer het was een bizar jaar

Lees dit ook even

Please update your browser