het was een bizar jaar

Loïs (32) blikt terug op alcoholverslaving: 'Met kerst werd ik herinnerd aan het gekozen nuchtere leven'

Loïs (32) blikt terug op alcoholverslaving: 'Met kerst werd ik herinnerd aan het gekozen nuchtere leven'

Loïs (32) schreef een boek over haar alcoholprobleem, waarover we haar eerder dit jaar spraken. Nu blikken we terug op de afgelopen maanden.

| Yara Mureau

Want hoe heeft Loïs (foto) haar kerstdagen beleefd, en nog belangrijker: is ze nog steeds nuchter?

Lees ook
Loïs (32) had een alcoholprobleem: ‘Ik dronk twee flessen wijn per dag’

Kerst
Het afgelopen weekend stond in het teken van kerst, voor velen een paar dagen vol met eten én alcohol. Voor Loïs niet. “Afgelopen jaar was bijzonder. En tijdens kerst werd ik maar weer herinnerd aan het gekozen nuchtere leven. Dat is toch wel bitterzoet. Iedereen was aan het feesten, en dan denk je toch wel ‘jeetjemina’. Maar kerst is nu véél puurder.”

Alcoholvrij
Ze drinkt niets meer. “Ik ben nu vierenhalf jaar alcoholvrij. Ik zoek het niet meer op en ik ga niet meer uit eten met vriendinnen die wel veel drinken.” Maar Loïs is er nog wel wekelijks mee bezig. “Ik betrap mezelf weleens op de vraag: zou het leven leuker zijn mét alcohol? Met kerst is er bijvoorbeeld één fles wijn blijven staan. Die ga ik echt weggeven. Ik moet mezelf daarvoor behoeden.”

Positieve reacties
Na haar boek over haar verslaving en de dingen waar ze tegen aan liep toen ze stopte met drinken, werd ze overspoeld door positieve reacties. “Mensen bedanken me voor mijn openheid en willen hun verhaal met mij delen.” Ze is ineens een voorbeeld. “Vrouwen houden me op de hoogte van hoe het met ze gaat. Één van hen is gestopt door mijn boek en is nu zwanger. Dat is zó mooi.”

Partner
En ze is blij met het leven dat ze nu leidt. “Uitgaan en feestjes zijn niet meer aan mij besteed, maar mijn leven is nu wel mooier en oprechter.” Na haar boek leerde ze haar partner kennen. “Ik heb meteen gezegd dat ik niet dronk, waarop hij zei: ‘Dan gaan we toch gewoon thee drinken?’. Want laten we wel wezen: als je zegt dat je niet drinkt, kan dat echt in het verkeerde keelgat schieten. Maar hij reageerde juist heel positief.”

Desinteresse
Loïs’ partner kon dus wel naar feestjes. “Dat vond ik heel moeilijk. Ik hoorde er niet bij, want ik was er nooit. Mensen vatten dat op als desinteresse. Ik wilde heel vaak van de daken schreeuwen: ‘Ik wil wel, maar ik kan niet’.” Inmiddels is ze gewend dat ze sommige dingen moet overslaan. “Ik moet me gewoon niet openstellen aan verleidingen.”

Nuchter
Hoe Loïs haar toekomst voor zich ziet? “Nuchter, heel nuchter. Ik zit lekker in mijn vel. Mijn leven is veranderd, ik heb vrienden verloren en heb echt nog weleens rotdagen, maar ik heb veel minder ups en downs.” Ook weet ze wat ze wil en is alles haalbaarder. “Wat er ook gebeurt, ik kan het wel aan. Het kán dus zonder drank. En dan komt het goede ook op je pad.”

NIEUWS | INTERVIEW | HET WAS EEN BIZAR JAAR

Bron: LINDAnieuws | Foto: Anouk de Klearmaker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer het was een bizar jaar

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser