nieuws

Het Voedingscentrum legt uit waarom kokosolie niet de beste keuze is

Het Voedingscentrum legt uit waarom kokosolie niet de beste keuze is

Net als de Amerikaanse Hartstichting wordt ook het Nederlandse Voedingscentrum niet enthousiast van de aanmoedigingen om kokosolie te gebruiken. “Het verhoogt onnodig de slechte cholesterolwaarden, terwijl er genoeg alternatieven zijn.”

| Raounak Khaddari

“Olijfolie bevat bijvoorbeeld gezondere vetten,” zegt Astrid Postma.

Lees ook
Amerikaanse hartstichting: ‘Kokosolie even ongezond als roomboter’

Voedingswetenschapper
Astrid Postma is gepromoveerd als voedingswetenschapper en is expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Hoewel er veel trends voorbijkomen als het om gezond eten gaat, vertelt Postma dat het Voedingscentrum altijd gebruikmaakt van waarheden die wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden.

Kokosolie
Ook als het om kokosolie gaat. Want ondanks de populariteit van het product raadt het Voedingscentrum aan voor andere soorten vet te kiezen. “Kokosvet bevat voornamelijk verzadigd vet, wat ongunstig is voor het LDL-cholosterol. Een hoog LDL-cholosterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zitten ook in grote hoeveelheden in producten als kaas, boter en vlees.”

Verschillende types cholesterol
Er zijn twee types cholesterol. Het zogenaamde goede HDL-cholesterol zorgt ervoor dat slechte vetdeeltjes in de bloedvaten worden opgeruimd. Daar tegenover staat LDL-cholesterol, dat juist blijft plakken aan de bloedvaten. De ene waarde kan dus het beste laag worden gehouden, terwijl de andere juist omhoog mag.

Goed vet
“Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten te kiezen,” vertelt de voedingswetenschapper. “Deze hebben een veel betere verhouding van vetten. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige oliën, zoals lijnzaad- zonnebloemolie. Maar ook aan margarine. Een extra voordeel van margarine is dat deze in Nederland verrijkt is met de vitamines A, D en E.” Volgens Postma zijn deze vitamines ooit toegevoegd omdat de overheid ervoor wilde zorgden dat iedereen genoeg van deze nutriënten binnenkreeg. “Net zoals er is besloten om jodium aan zout toe te voegen omdat we in Nederland te weinig jodium binnenkrijgen.”

Kritisch
Er zijn veel uiteenlopende definities en meningen over gezond voedsel. Als we vragen wat het omstreden begrip ‘gezond’ nu eigenlijk betekent, is de voedingsexpert duidelijk: “Gezond gaat niet om één product, maar om een heel voedingspatroon. Het is wel zo dat het ene product, een appel bijvoorbeeld, makkelijker past binnen een gezond patroon dan bijvoorbeeld een reep chocolade.” Ook raadt Postma aan om zelf kritischer te zijn over voeding. “En als je het niet weet, zorg dan dat je varieert. Dan weet je zeker dat je óók de goede vetten binnenkrijgt.”

NIEUWS | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lydia BoerLydia Boer

https://www.jasperalblas.nl/kokosolie-gezond/

Martin FaverusMartin Faverus

IK BEN SURINAMER EN IN HET DISTRICT CORINIE ZIJN ER ZEER VEEL COCOS BOMEN. HET VOLK DAAR GEBRUIKTERG VEEL COCOSOLIE. NOU DIE MENSEN ZIJN ERG GEZOND , ZELFS GEZONDER DAN DIE IN PARAMARIBO. DUS IK TRAP NIET IN DEZE LEUGEN. EN IK ZAL HET AAN VELEN VERTELKEN DAT MEN NIET DE WAARHEID VERSPREID.

Liesbeth OerlemansLiesbeth Oerlemans

Floris, een expert'die over MCT schrijft in het kader van kokos en niet eens meldt dat kokos maar voor 15% uit MCT bestaat kun je beter met een korreltje zout nemen ;) Tip: geloof niet iets omdat dat veel bloggers zonder kennis van voeding (wel van marketing) alles eindeloos herhalen.

Floris ScheerderFloris Scheerder

Voedingscentrum? ????????Voor wie wel serieus is: https://www.foundmyfitness.com/ebook/Coconut_Oil_Report.pdf

S WesterhofS Westerhof

Net of we het Voedingscentrum moeten geloven hierover....Zij bevelen nog steeds halvarine en margarine aan op hun website!

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser