Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Rennen en vliegen: de helft van de Nederlanders heeft het te druk

Rennen en vliegen: de helft van de Nederlanders heeft het te druk

Een vrij standaard en veel gegeven antwoord op de vraag ‘hoe is het?’, is toch wel ‘druk, druk, druk’. Vaak nemen we zo’n uitspraak met een korreltje zout, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat we niet altíjd overdrijven.

| Justine Wouterson

Het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht de tijdsbesteding van de Nederlander en vroeg bijna 1900 mensen een week lang in een dagboek hun activiteiten bij te houden.

Zóveel te doen

Maar liefst de helft van de Nederlanders geeft aan het wel eens te druk te hebben. Daarnaast voelt ruim een derde zich ten minste een dag per week opgejaagd. Ook blijkt dat 39 procent zich thuis of op het werk wel eens tekort vindt schieten. Gevoelens van tijdsdruk komen het meest voor bij vrouwen, hoger opgeleiden en ouders van thuiswonende kinderen.

Toch tevreden

Dat die laatste groep het vaak te druk heeft, betekent niet dat de kwaliteit van leven daaronder lijdt. ‘Ouders geven hun leven een 7,8 als rapportcijfer, en daarmee zijn zij ongeveer even tevreden met hun leven als mensen zonder kinderen’, concludeert het SCP.

Nog geen 24/7-samenleving

Hoewel we dus behoorlijk met de tong op de schoenen lijken te lopen, is in Nederland nog geen sprake van een samenleving waarin we steeds meer in de avonduren en weekenden werken. Werk en scholing vinden voornamelijk op doordeweekse dagen plaats en de meeste mensen werken tijdens traditionele kantoortijden. Kortom, er is weinig bewijs voor een 24/7-samenleving.

Keurige cijfers

Nederlanders besteden aan werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen bijna 46 uur per week. De meeste tijd, 77 uur, gaat naar persoonlijke verzorging. Daaronder vallen onder meer slapen, eten en drinken. Gemiddeld 59 uur per week brengen Nederlanders slapend of wakker in bed door. Dat is ongeveer 8,5 uur per dag. Daarnaast wordt gedurende iets meer dan 11 uur gegeten en gedronken en besteden Nederlanders 7 uur per week aan onder meer douchen en aankleden.

Lees ook
Verpleegkundige Jeroen heeft fysiek én mentaal last van werkdruk: ‘Goede zorg is in het gedrang’

Zullen we dat eens omdraaien?

Gemiddeld hebben Nederlanders van 12 jaar en ouder per week bijna 44 uur vrije tijd. Daarvan besteden ze bijna 20 uur per week aan media (lezen, kijken, luisteren, gamen, internetten etc.) en bijna 9 uur aan sociale contacten. De resterende vrije uren gaan naar sport, cultuur en hobby’s.

NIEUWS | LIFESTYLE

Bron: ANP | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser