nieuws

Heftig: onschuldige ouders raken kinderen kwijt in Noorwegen

Heftig: onschuldige ouders raken kinderen kwijt in Noorwegen

In Noorwegen hebben tientallen deskundigen op het gebied van Jeugdzorg een petitie ingediend tegen het optreden van de kinderbescherming. Volgens hen worden veel kinderen te snel en onnodig uit huis geplaatst.

| Kirsten Zijderveld

Van de jaarlijkse 1500 uithuisplaatsingen zou volgens de deskundigen twintig procent onterecht zijn, meldde EenVandaag (AVROTROS) gisteravond.

Lees ook: Hart agent breekt: jochie verkoopt teddybeer voor eten

Onterecht beschuldigd
Erik en Natasha Olsen kwamen in deze nachtmerrie terecht: nog geen vier uur na de bevalling van hun tweeling werden de meisjes bij hen weggehaald. Natasha is ten onrechte beschuldigd dat ze geestelijk niet in staat zou zijn haar kinderen op te voeden. Het kostte de advocaat zeven maanden om de tweeling terug bij hun ouders te krijgen.

Hartverscheurend
Ook Monica Fridtjofsen, alleenstaande moeder van zes kinderen, raakte zonder waarschuwing haar kinderen kwijt. Verwaarlozing of geweld werd nooit geconstateerd, maar een arts zou gezegd hebben dat ze niet eens voor zichzelf kon zorgen. Ze was ze drieënhalve maand lang kwijt. De beelden van tussentijdse bezoeken zijn werkelijk hartverscheurend.

Lees ook: Sofie van den Enk over #mompeace: ‘Denk even na voordat je kritiek hebt’

Eerder ingrijpen
De Noorse kinderbescherming heeft aangegeven zeker iets met de petitie en protesten te doen: ze gaan tweehonderd omstreden zaken evalueren. “We praten met veel kinderen en krijgen vaak te horen: waarom hebben jullie niet eerder ingegrepen? Dat is de andere kant van het verhaal”, aldus directeur Anders Henriksen.


Klik hier als je de video niet kunt bekijken. Kijk de hele uitzending van EenVandaag hier terug.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: AVROTROS | Foto: AVROTROS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

D.R.D.R.

Ook ik heb melding gemaakt 1,5jaar terug van verwaarlozing en mishandeling kind. Met naam en toenaam van mezelf. Nu 1,5jaar later wordt hij nog geslagen en krijgt hij 1pakje noodles voor het slapen gaan. Heel triest maar wat moet ik als de overheid niks doet......

JessieJessie

Bel de politie, vraag of de wijkagent wil gaan kijken of het kindje veilig is. Of praat er bijvoorbeeld met je eigen huisarts over. Vaak kan hij/zij je vertellen waar je dit het beste kunt melden. Het zijn maar wat ideeën. Succes, het lijkt met een verschrikkelijke situatie, dat je weet dat een kind mishandeld wordt maar dat er niets gebeurd. Blijf het melden, het kindje kan het niet ...

PietjePietje

Dat gaat in Nederland dus echt nooit gebeuren. Van de zomer heb ik geprobeerd om melding te doen van kindermishandeling, maar de melding is bij de derde keer een keertje genoteerd door de instantie van veiligthuis, maar het concluderend antwoord was dat ze er niets mee gingen doen. Dus als er een keer een bericht komt dat 3 kinderen zwaar zijn mishandeld, dan is het toch echt door de ouders, want in nederland worden ze echt niet bij de ouders weggehaald.

JoniJoni

Ga naar de politie. Laat het niet rusten. Kinderen moeten altijd beschermd worden. Ze zullen je later dankbaar zijn want het is echt levens reddend.

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser