Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Heel vervelend ja, vrouw zijn'

'Heel vervelend ja, vrouw zijn'

Zwanger worden is niet voor elke jonge vrouw vanzelfsprekend. Neem Daniëlle (26), die endometriose heeft. ‘Ik heb gehuild onder de dekens.’

| Daniëlle

Endometriwattuh?

Rotziekte
Dit is vaak het eerste dat een vrouw als ik als eerste te horen krijgt als ze vertelt dat ze endometriose heeft. Een, helaas door velen, onbegrepen rotziekte. Mijn menstruaties gaan gepaard met hevige pijnen, kruipen over de vloer, niet naar het toilet kunnen en bovenal veel pijnstillers slikken.

Rotzooi
Iedere maand komt er baarmoederslijmvlies in mijn buikholte terecht, wat zorgt voor verklevingen, cystes en andere ongewenste rotzooi. En dat kan schadelijk zijn voor mijn vruchtbaarheid. Bovenal is het ontzettend frustrerend om altijd maar opnieuw uit te leggen wat ik heb, hoe het komt en dat ik er niet vanaf kom.

Rottig
Ik zie de mensen dan ook denken: Tja, we worden allemaal ongesteld. En die buikpijn hoort erbij, maar dan kun je toch gewoon werken? Of ze zeggen het hardop: Ooh ik heb ook altijd zo’n last, pfff vervelend hè, vrouw zijn. Heel vervelend ja, vrouw zijn.

Onafgebroken aan de anticonceptie
Voor veel vrouwen met endometriose is het niet vanzelfsprekend om via de natuurlijke weg zwanger te raken. Blij was ik toen we besloten om te stoppen met de pil. Sinds de vorige operatie heb ik dat pilletje geslikt. Onafgebroken. Want als ik te vaak zou menstrueren, kon de endometriose weleens terug komen.

In de grond geboord
Teleurgesteld was ik toen direct tijdens de eerste menstruatie bleek dat de endometriose alweer volop aanwezig was. Na een paar onderzoeken was al snel duidelijk dat ‘de boel’ weer vol verklevingen zat en dit operatief bekeken en verwijderd moest worden.

Het loopt spaak
Ik moest direct weer beginnen met de pil. Het woord ivf is al gevallen. Ik heb gehuild, lang en onafgebroken, alleen onder de dekens. Door weer te starten met de pil leek het of ik al afscheid moest nemen van iets wat er nog helemaal niet was. Het voelt als falen… Endometriose, bedankt!

NIEUWS | VERHAAL V/E VROUW

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Danielle RossenDanielle Rossen

Bedankt voor de lieve reacties. Helaas is er nog veel te weinig bekend over deze ziekte, waardoor vele dit niet begrijpen en het afdoen als aanstellerij. Ik zou graag eens met iemand ruilen die dat vind, 1 dag zal voldoende zijn denk ik.

FransjeFransje

Ik voel met je mee Daniëlle! Het onbegrip is soms nog erger dan de pijn. Ik ben ondertussen 52 en toen ik er last van kreeg was het bestaan ervan nog nauwelijks bekend in NL. Als tiener 2 keer op de eerste hulp terecht gekomen voor vermoede appendicitis. En niet kunnen gymen? Ben je gek joh, niet aanstellen. Bij werkgevers naar een bedrijfsarts gestuurd worden die idd zei dat iedere vrouw wel buikpijn heeft. En toen eindelijk op mijn dertigste zei een gynaecoloog het magische woord en wist ik dat ik eindelijk 'echt'iets had. Alleen jammer dat ondanks alles wat er over wordt geschreven er nog steeds zoveel mensen zijn die vinden dat je je aanstelt. Ik slik de pil constant omdat ik de bloedingen en pijn niet meer wil. Een kindje heb ik nooit gekregen maar dat had (ook?) andere oorzaken, weet dus niet in hoeverre de endometriose ook oorzaak was. Op een dag zal ik in de overgang komen en dan? Hoe reageert al dat slijmvlies in mijn hele buik daar op? Ik wil er nog niet aan denken. Ik wens jou in ieder geval heel veel sterkte en geluk toe.

Astrid SchellAstrid Schell

Sterkte ermee. Laat je onder controle houden Daniëlle, ik geloofde het wanneer ze zeiden dat ik me aanstelde. Ik was nét 38 toen ik met gierende banden opgenomen ben, een afstand kinderwens moest ondertekenen (moest ja, anders konden ze me niet helpen en zou ik dood gaan) is mijn hele zaakkie eruit gehaald en heb ik in mijn handjes mogen knijpen dat ik geen darmstoma hoefde. Sindsdien ben ik in-door-en-uit de overgang gekomen in 3 dagen na de operatie. Ik heb een maand in het ziekenhuis verbleven.Laat het nooit zover komen. Menstruatie is ongemakkelijk ja, maar zóveel pijn hoeft het niet te doen! Luister naar jezelf!

AmyAmy

Pfff inderdaad een verschrikkelijke rot ziekte waar helaas veel mensen niets van snappen. Ook ik heb jaren hele erge menstruatie klachten gehad, die al rond mijn vijftiende begonnen. Maar met een paracetamol ging het wel weer. In de jaren die volgde werd het steeds erger vooral toen ik stopte met de pil om zwanger te worden.Na 3 miskramen een gezonde zoon gekregen maar toen we voor een tweede wilde gaan was de pijn tijdens de menstruatie zo erg dat ik meteen weer naar de gynaecoloog ben gegaan. Nadat ze op een echo een chocolade cyste zagen werd er besloten tot een kijk operatie. En hier werd eindelijk bevestigd wat ik allang wist......Endometriose. Er is heel veel weggehaald maar helaas niet alles. Vooral rond mijn eierstokken was het dramatisch vertelde de gynaecoloog. Ook werden mijn eileiders doorgespoeld! Nog geen 3 maanden later was ik zwanger van onze dochter! Na 3 jaar was het dan toch gelukt ☺ Hopelijk zal het ook bij jullie zo gaan! Sterkte met alles!

Ria Dijk-WesselsRia Dijk-Wessels

Ja Daniëlle ik reageer hier even op, want ook wij zijn een gezin waar Endometriose een grote rol speelt, onze dochter heeft namelijk Endometriose en hoewel ze samen woont met haar vriend treft het toch het hele gezin, al die opmerkingen en vragen en het niet weten wat voor Rot ziekte het is en steeds maar je zult wel te lui zijn om te werken, nou ze moesten eens weten met hoeveel pijn jij en je mede lotgenoten door het leven gaan en al de beperkingen die deze ziekte opleverd. Ik denk als diegenen die zeggen je zult wel te lui zijn 1 dag met deze pijn moesten lopen ze het nooit weer zeggen. Wens jouw alle sterkte met deze rottige ziekte waar helaas nog veel te weinig aandacht voor is.

RiaRia

Ja ik kan helemaal met Daniëlle meevoelen, heb geen Endometriose maar onze dochter wel en die vergaat soms ook van de pijn en mensen snappen er soms helemaal niks van, zo"n gezonde vrouw zo op het oog en dan niet werken je zult wel te lui zijn is dan het antwoord, nou ze moeten het maar eens een poosje overnemen die dat zeggen dan zeggen ze het nooit meer. Daniëlle sterkte.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser