nieuws

Deze deskundige geeft vijf redenen waarom inenten tegen HPV-virus wél belangrijk is

Deze deskundige geeft vijf redenen waarom inenten tegen HPV-virus wél belangrijk is

Vorige week spraken we moeder Dunja, die er bewust voor kiest om haar dochter niet in te enten tegen het HPV-virus. Daar had ze verschillende argumenten voor, maar kloppen deze wel?

| Maaike van de Graaf en Yara Mureau

Wij spraken Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, die ingaat op de motivatie van Dunja.

Lees ook
Waarom columnist Roos Schlikker (die zelf ‘foute cellen’ had) pleit voor vaccineren

HPV-vaccinatie

Het aantal HPV-vaccinaties daalde afgelopen jaar met acht procent. Afgelopen week spraken wij onder anderen met Carmen (59), die er niets van begrijpt dat vrouwen de HPV-vaccinatie níet nemen. Dunja (46) daarentegen heeft er juist bewust voor gekozen haar dochter niet te laten vaccineren. Geen goed of fout, want het gaat om een mening, maar toch is het interessant om te weten wat nou wél of níet klopt over de vaccinatie. We legden Dunja’s uitspraken voor aan Hans van Vliet, Reisvaccinatieprogramma-manager van het RIVM.

1. 150 variaties

Uitspraak Dunja: “Je ziet dat er zo’n 150 varianten zijn van het virus. De meeste van die varianten zijn infecties die het immuunsysteem zélf oplost. De kans dat je kind het verkeerde HPV-virus krijgt, is heel klein.”

Reactie Hans van Vliet: “Klopt, maar de vaccinatie is effectief tegen de twee types die samen zeventig procent van álle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Bij baarmoederhalskanker is het lichaam zelf niet in staat om een infectie met het virus op te lossen.”

2. Kleine kans op verkeerde HPV-virus

Uitspraak Dunja: “De kans dat je kind het verkeerde* HPV-virus krijgt, is heel klein.” *Met het verkeerde HPV-virus doelt Dunja op het virus waarmee baarmoederhalskanker veroorzaakt kan worden.

Reactie Hans van Vliet: “Nee, tachtig procent van de mensen loopt in zijn of haar leven een infectie op met een virus dat baarmoederhalskanker of een andere kanker kan veroorzaken.”

3. Weghalen baarmoeder

Uitspraak Carmen, die wél voor de vaccinatie is: “Als je een HPV-vaccinatie hebt gehad, hoeft een baarmoeder nooit weggehaald te worden.”

Reactie Hans van Vliet: “Het is niet volledig te voorkomen, maar wel te verminderen. Vaccinatie voorkomt niet alleen ziekte en sterfte door baarmoederhalskanker, maar ook de gevolgen van afwijkende uitstrijkjes, namelijk gynaecologische ingrepen met daarna een verhoogd risico op vroeggeboorte of onvruchtbaarheid. Er zijn ook andere redenen waarom een baarmoeder verwijderd wordt.”

4. Kind is proefkonijn

Quote Dunja: “Bij het RIVM zeggen ze dat de werking van het HPV-virus nog steeds in de onderzoeksfase zit. Nou, dan wordt je kind dus een proefkonijn van het RIVM.”

Reactie Hans van Vliet: “Nee, de onderzoeksfase is voorbij. Geneesmiddelen – zoals vaccins – worden uitgebreid onderzocht voordat ze worden toegelaten door de geneesmiddelenautoriteiten. In Europa is dat de EMA, het RIVM heeft hierin geen rol. Ook na toelating worden de effecten en bijwerkingen wereldwijd gevolgd. Het vaccin is aan meer dan 250 miljoen vrouwen toegediend zonder ernstige bijwerkingen en is bewezen effectief tegen het HPV virus en voorstadia van kanker. Omdat het werkt tegen voorstadia van kanker, werkt het ook tegen de kanker zelf, alleen duurt het nog wat jaren voordat dat zichtbaar wordt.”

5. Niet besmettelijk

Quote Dunja: “Iedereen vergeet dat het HPV-virus een persoonlijk virus is. Het is niet besmettelijk tenzij je genitaal contact hebt.”

Reactie Hans van Vliet: “Het virus is zeer besmettelijk bij seksueel contact. Daarom loopt tachtig procent van de mensen een infectie op. Een condoom beschermt níet tegen HPV-infectie, vaccinatie wel, maar die moet wel gegeven worden (ruim) voordat je seksueel actief wordt.”

Hans van Vliet:

Waarom we dit verhaal publiceren: het wel of niet inenten van kinderen is een controversieel onderwerp, dat tot veel discussie leidt. LINDA.nieuws is een onafhankelijk journalistiek platform dat de lezer wil informeren en meerdere kanten van een verhaal wil laten zien. Een publicatie op LINDA.nieuws betekent niet dat we de keuzes van de geïnterviewden goed- of afkeuren.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW | VACCINEE OF JA?

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Cindy LCindy L

Ik ben erg benieuwd naar die drie kritische reacties die zijn verwijderd. Zouden die kunnen worden teruggeplaatst?

Jetske HingstJetske Hingst

Heel apart. Onder dit artikel stonden nog drie (kritische) reacties en die zijn alle drie verwijderd. Ik ga er maar vanuit dat dat een foutje is van de webmaster want anders moet ik denken dat jullie censuur toepassen. Zou ik een beetje naar vinden...

Dunja VersteegDunja Versteeg

Dank voor je feedback. Toch verandert mijn mening.hierdoor niet. Ik.blijf bij mijn standpunt dat er niemand van 80 is die kan vertellen hoe goed het heeft gewerkt. En wat ik ook zorgwekkend.vind is dat er nergens wordt gesproken over de negatieve bijwerkingen en effecten. Ook blijf ik.bij.mijn standpunt dat iedereen zijn eigen verantwoording.moet nemen en eerst goed onderzoek moet doen alvorens de injectie te laten zetten in je kind.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser