Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Handig: dankzij deze cursus snap je als moeder wat je puber doet op social media

Handig: dankzij deze cursus snap je als moeder wat je puber doet op social media

Tags, emoticons, likes en comments: de manier waarop tieners op social media communiceren is negen van de tien keer onbegrijpelijk. Tot vandaag.

| Marloes van Wijnen

In de nieuwe webserie Nettiquette van de NTR worden de ongeschreven regels van socialmediagebruik door pubers zelf uitgelegd.

Lees ook
20 x heerlijk ongemakkelijk: moeders op social media

Regels voor liken of reageren
De vijfdelige webserie wordt geregisseerd door Mea Dols de Jong, die er met een handvol pubers achter probeert te komen wanneer je moet liken of reageren op social media, en wanneer (en waar) je iemand nou precies tagt. Want ja: het is een heel groot verschil of je dat taggen in een foto ter hoogte van het oog of ergens in de hoek doet.

Op de hoogte in vijf stappen
Een wereld die voor de meeste ouders onbegrijpelijk en moeilijk zichtbaar is. Maar daar brengt deze handleiding, met alle ongeschreven regels voor social media, officieel verandering in. (En zo kom je er dus óók achter of jouw dochter stiekem een vriendje heeft.)

1. Taggen: liefst zo dicht mogelijk bij het gezicht
Een gezichttag (dus als je getagd wordt in een foto ter hoogte van de ogen of in het gezicht) betekent échte vriendschap. Of misschien zelfs meer… Met een tag in de hoek ben je daarentegen helemaal niet blij. Hoe meer gezichttags, hoe beter voor je sociale status.

2. Reageren: jongens doen dat heel anders dan meisjes
Als iemand een goeie vriend van je is en een foto plaatst op Instagram, dan reageer je daaronder. Zonder uitzondering. Meisjes doen dat met hartjes, jongens met emoticons van spierballen.

3. Zo weet je of je kind een relatie heeft
Als een meisje een jongen (of andersom) in een Instagram-foto ter hoogte van de mond tagt, dan is het ‘aan’. Maar om het écht officieel te maken, hoort daar een vernoeming in de bio bij.

4. Bikini’s, drank of sigaretten zijn slecht voor je sociale status
Een foto in bikini, met drank of een sigaret in je mond zet je niet online. Daar zet je namelijk je sociale status mee op het spel, omdat je daar óók veel negatieve reacties op kan krijgen.

5. Dodelijk: meer mensen volgen dan volgers hebben
Hoe meer volgers, hoe meer aanzien. Meer mensen volgen dan volgers hebben is echt not done. Of héél weinig likes. Dan moet de foto eraf.

Benieuwd naar alle belangrijke regels? Je ziet ze in de volledige afleveringen van Netiquette. Ze staan vanaf vandaag hier online.

NIEUWS | TV | LIJSTJE VAN DE DAG

Bron: NTR | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser