Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Halbe Zijlstra treedt af als minister van Buitenlandse Zaken

Halbe Zijlstra treedt af als minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra was al een paar dagen het gesprek van de dag en treedt nu af als minister. Hij loog over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst van president Poetin en hij interpreteerde Poetin ook nog verkeerd.

| Yara Mureau

Dat zijn dan ook de redenen van zijn aftreden.

Lees ook
Halbe Zijlstra loog over bijeenkomst Poetin, maar hoeft van Rutte niet af te treden

Aftreden

Een zichtbaar geëmotioneerde Zijlstra zei dat zijn geloofwaardigheid boven iedere twijfel moet zijn verheven in binnen- en buitenland. “Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart”. Dat hij (en ook premier Rutte) tranen moest wegslikken, is te zien op de beelden van de NOS.

Halbe Zijlstra

Ook al werden vooraf vraagtekens gezet bij Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse zaken, hij verraste vriend en vijand. Bij zijn aantreden zei de VVD’er: “U zult een andere kant van mij zien.” En daar was geen woord aan gelogen. Zijlstra was berucht om zijn scherpe toon en koers, maar veranderde in een soepele diplomaat. Het landsbelang stond voor hem voorop.

Politieke carrière

Zijlstra heeft een lange politieke carrière achter de rug. Hij was gemeenteraadslid in Utrecht, Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Cultuur in het eerste kabinet-Rutte. In 2012 werd hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en het leek erop dat hij klaar werd gestoomd om Rutte op te volgen. Maar dat ging niet door, want Rutte werd opnieuw VVD-lijsttrekker. Vervolgens liet Zijlstra binnen de partij weten dat hij graag tot het kabinet wilde toetreden.

Aftreden

En dat was hem waarschijnlijk gelukt, totdat hij afgelopen week in de Volkskrant moest toegeven gelogen te hebben over een bezoek aan de datsja van de Russische president Poetin. En daarna vertelde zijn bron – voormalig Shell-topman – Jeroen van der Veer dat Zijlstra de uitspraken van Poetin over een Groot-Rusland “verkeerd heeft begrepen”. Van der Veer was wél aanwezig bij de ontmoeting met Poetin. Hoewel er volgens Zijlstra derden waren die zijn lezing konden bevestigen, was het een nieuwe tegenslag voor Zijlstra en daarom kan hij niet anders dan zijn functie neerleggen.

Opvolger

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de taken van de afgetreden minister over. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het zal een paar weken duren voordat er een opvolger voor Zijlstra is gevonden.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser