Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Gynaecoloog Guid Oei: 'Thuisbevalling leidt tot meer tevredenheid'

Gynaecoloog Guid Oei: 'Thuisbevalling leidt tot meer tevredenheid'

Volgens het CBS hoeven steeds minder vrouwen halsoverkop naar het ziekenhuis te vertrekken, tijdens hun bevalling. Goed nieuws voor de thuisbevalling, vindt gynaecoloog Guid Oei. 

| Anouk Kemper

“Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die thuis kunnen bevallen dat als heel prettig ervaren.”

Veiliger
Gynaecoloog Guid Oei, werkzaam bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologen, wil dan ook graag dat de thuisbevalling blijft bestaan. “Mits het veilig is, natuurlijk. Uit onderzoeken blijkt dat thuisbevallen in principe niet gevaarlijker of onveiliger is dan bevallen in het ziekenhuis.”

Lees ook: Expert: ‘Een thuisbevalling verloopt vaak soepeler’

Voorkomen
Volgens Oei gaat het er bij een thuisbevalling om dat de vrouw goed geïnformeerd is. “Samen met de verloskundige kan de beslissing worden genomen. Als een thuisbevalling kan, leidt dat vaak tot meer tevredenheid. Overigens zijn vrouwen die onder controle staan van een gynaecoloog en vervolgens in het ziekenhuis bevallen, ook tevreden.” De aanstaande moeders die onverhoopt naar het ziekenhuis moeten, zijn dat – uiteraard – minder. “En daarom moet je dat zien te voorkomen”, zegt Oei.

Lees ook: Moet Nederland stoppen met thuisbevallingen onder leiding van verloskundigen?

Goede inschatting
Een verloskundige en/of gynaecoloog moet van tevoren een goede inschatting weten te maken. “Daarom is het goed als iedere patiënt wordt besproken door een team van medici en hulpverleners. Dat gebeurt nu nog niet altijd.” Opvallend is dat het aantal thuisbevallingen tussen 2010 en 2015 daalde met 30 procent. In 2010 beviel 20 procent van de zwangeren nog thuis. In 2014 was dat gedaald naar 13,3 procent. “Dat heeft waarschijnlijk te maken met dat er een betere inschatting wordt gemaakt én dat vrouwen tegelijkertijd liever het zekere voor het onzekere nemen.”

Baby in nood
Momenteel moet vijftig procent van de thuisbevallers uiteindelijk toch naar het ziekenhuis. “Bijvoorbeeld omdat het baren niet goed vordert, er tekenen zijn dat de baby in nood is of omdat er behoefte is aan pijnstilling en moet worden uitgesloten dat de pijn door iets ernstigers wordt veroorzaakt.” Oei benadrukt het nog maar eens: “Een goede inschatting van tevoren, voorkomt dergelijke scenario’s. Vrouwen kijken dan prettiger op hun bevalling terug.”

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: HH

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

FrederiqueFrederique

Onze tweede werd (ook) in het ziekenhuis geboren, maar zonder tussenkomst van ziekenhuispersoneel. Wij hadden onze eigen gynaecoloog en die heeft het ziekenhuisvolk buiten de deur gehouden tot daar een noodzaak voor was. Die is er nooit geweest, en dus zijn ze nooit nodig geweest. Het was een zo'n kamer met een bevalbad. Met sfeerlicht etc. Voelde aan als thuis (nouja, thuis .. ) maar de grootste factor zal zijn geweest dat het ziekehuispersoneel er niet aan te pas is geweest. Best of both worlds voor ons - veilig, maar toch zonder onnodig bemoeienis.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser