nieuws

'Gruwelmoordenaar' Charles Manson (83) overleden

'Gruwelmoordenaar' Charles Manson (83) overleden

De gewelddadige sekteleider Charles Manson is overleden op 83-jarige leeftijd. Dat meldt de gevangenis waar hij zijn levenslange straf uitzat.

| Martine Schut

De sekteleider, die de bijnaam Mac Charlie had, overleed gisteren in een ziekenhuis in Kern County in Californië.

Lees ook
Trouwen met een crimineel: wat bezielt deze vrouwen

Natuurlijke dood
De zus van actrice Sharon Tate, één van de slachtoffers van Manson, meldde als eerste het overlijden. Zij was door de gevangenis op de hoogte gesteld. Manson stierf een natuurlijke dood, melden de Amerikaanse autoriteiten. De sekteleider, die tot levenslang was veroordeeld, werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis. Wat hij mankeerde, is niet bekendgemaakt.

Manson Family
Manson, die een hakenkruis op zijn voorhoofd had getatoeëerd, zette zijn volgelingen (hippievrouwen met wie hij door de Verenigde Staten trok) in de jaren zestig aan tot gruwelijke moorden in Californië. In de jaren zestig verzamelde hij een groep overwegend jonge vrouwelijke volgelingen die bekend stond als de ‘Manson Family’.

Bloed aan zijn handen
In de zomer van 1969 zette hij ze aan zeven mensen te vermoorden, onder wie Sharon Tate, de zwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Naast de actrice werden op dezelfde dag ook de erfgename van koffie-imperium Abigail Folger, celebritykapper Jay Sebring, de Poolse regisseur Voityck Frykowski en huisvriend Steven Parten omgebracht. De nacht na de moorden sloegen de volgelingen van Manson weer toe. Vermogend winkelier Leno LaBianca en zijn vrouw Rosemary werden in hun huis in Los Angeles doodgestoken.

The Beatles
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de moordpartij onderdeel van een plan van Manson om een rassenoorlog te ontketenen. De bloederige moorden die hem, naast overmatig drugsgebruik, zouden zijn ingegeven door het Beatlesnummer Helter Skelter. Hij hield, in het proces tegen hem, vol zelf niemand te hebben vermoord of de opdracht daartoe te hebben gegeven. Zijn proces liep bijna op niets uit, nadat zelfs de toenmalige president Richard Nixon zich had uitgelaten over de moorden. Nixon zei dat Manson schuldig was, direct of indirect.

Geen gratie
Manson ontsnapte aan de doodstraf doordat de staat Californië die juist in die periode afschafte. Sinds zijn opsluiting heeft hij twaalf keer tevergeefs om gratie gevraagd.

NIEUWS | BUITENLAND

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Knip, plak, klaar: zo zet je in no time de leukste Sinterklaas-surprise in elkaar
Advertorial

Knip, plak, klaar: zo zet je in no time de leukste Sinterklaas-surprise in elkaar

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser