Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zo vergaat het de overlevenden van de brand in de Londense Grenfell Tower

Zo vergaat het de overlevenden van de brand in de Londense Grenfell Tower

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de vlammenzee de Londense woontoren Grenfell Tower verwoestte. Hoe staat het er nu voor? Heeft iedereen weer een dak boven het hoofd? En wat gebeurt er met de verwoeste toren? 

| Stephanie Kersbergen

We bekeken de kranten en zetten de feiten voor je op een rij.

Lees ook
Onderzoek na brand Grenfell Tower wijst uit: 82 torenflats met gevaarlijke gevelplaten

Terug naar het begin

Op 14 juni 2017 brak er kort voor één uur ’s nachts een brand uit in de Grenfell Tower in Londen, een sociale woontoren met 24 verdiepingen en 120 appartementen. De verwoestende brand kostte 72 mensen het leven. Het vuur werd veroorzaakt door een koelkast en verspreidde zich daarna razendsnel door het gebouw. Het isolatiemateriaal en de gevelpanelen zorgden voor de snelle verspreiding van de vlammen.

Veel gezinnen nog in tijdelijke huizen

Hoewel je zou verwachten dat er in twaalf maanden veel kan gebeuren, wonen veel gezinnen een jaar na de brand nog altijd in hotels en tijdelijke huizen. Volgens The Independent heeft de gemeenteraad driehonderd huizen gekocht, maar vooral om zichzelf in te dekken. De huizen, die totaal 235 miljoen pond hebben gekost, zijn namelijk lang niet allemaal geschikt en staan nog voor een groot deel leeg. Zo hebben sommige appartementen geen woonkamer, en moeten andere woonplekken nog worden gerenoveerd. Ook is er niet gekeken naar de eisen voor woningen voor ouderen en lichamelijk beperkten.

Lange wachttijden voor permanente huizen

Op dit moment zijn er slechts 81 huishoudens die in hun nieuwe, permanente woning verblijven. 129 huishoudens moeten hier nog naartoe worden verplaatst, 72 van de huishoudens verblijven in een noodaccommodatie. Eén familie, die nu in een hotel verblijft, kijkt nog tegen een wachttijd van zes maanden aan voordat ze een aanbod krijgen voor een huis, dat niet klaar is voor 2019.

Lees ook
Burgemeester Londen: ‘Brand Grenfell Tower gevolg van jarenlange verwaarlozing’

Wat gebeurt er met de Grenfell Tower?

Veel slachtoffers waren lange tijd bang dat de toren zou worden vervangen door een nieuwe woontoren, maar volgens The Guardian heeft de Britse overheid besloten dat er op die plek een passend gedenkteken moet komen voor de slachtoffers van de ramp. De toren zal waarschijnlijk worden weggehaald, al is dat nog niet zeker. Bovendien zou dit volgend jaar pas kunnen plaatsvinden, als alle onderzoeken zijn afgesloten.

Lees ook
Stel belt familie tijdens vlammenzee Londen om afscheid te nemen: ‘Bedankt voor alles’

72 seconden stil ter nagedachtenis

Vanmiddag om 12.00 uur was het 72 seconden stil, ter nagedachtenis aan de 72 slachtoffers. Vanavond is er een stille tocht om de slachtoffers te herdenken, dit organiseren de buurtbewoners elke veertiende van de maand. Ook waren afgelopen nacht de Grenfell Tower en andere gebouwen verlicht, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Fraude

Na de brand waren er meerdere mensen die een slaatje uit de situatie probeerden te slaan. Zo gaven twee illegale migranten, een man en een vrouw van 51 jaar oud, toe dat ze ruim 14.000 euro aan onkosten vergoed hebben gekregen door zich voor te doen als slachtoffers, meldt de BBC. Ze kregen hotelkamers, en een creditcard van de overheid. Eerder werd al een man veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf. Hij beweerde dat zijn vrouw en kinderen waren omgekomen in de brand en kreeg 11.300 euro aan hulpgeld.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: The Independent/BBC/The Guardian | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser