Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Slachtoffers van Londense torenbrand leggen ijzingwekkende getuigenissen af

Slachtoffers van Londense torenbrand leggen ijzingwekkende getuigenissen af

Vorig jaar werd Londen opgeschrikt door een gigantische brand in een hoog flatgebouw waarbij 72 mensen omkwamen. In het kader van het onderzoek doen enkele slachtoffers nu hun emotionele verhaal.

| Justine Wouterson

Het horrordrama vond plaats op 14 juni 2017. Naast 72 doden vielen er nog eens meer dan 70 gewonden. Ruim 220 mensen wisten te ontkomen.

Brandveiligheid: zero

De brand in het 24-verdiepingen tellende gebouw ontstond door een defect aan een koel-vriescombinatie op de vierde etage. Het vuur wist zich razendsnel te verspreiden doordat de brandveiligheid in het gebouw niet aan de eisen voldeed; nieuwe gevelplaten die een jaar eerder waren geplaatst, zouden mogelijk de snelle verspreiding van het vuur hebben bevorderd.

‘Ik dacht dat ontsnappen geen zin meer had’

De verhalen van de slachtoffers geven een helder en beangstigend beeld van hoe de situatie destijds geweest moet zijn. Zo vertelt vader Richard Fletcher dat hij enkel grote vlammen uit zijn raam zag en toen hij de voordeur opende tegen een muur van dikke zwarte rook aanliep. “Er leek geen enkele weg naar buiten en ik dacht dat ontsnappen geen zin meer had.”

‘Mijn dochter wilde ik laten slapen’

In alle paniek bedacht hij dat hij zijn dochter beter kon laten slapen, zodat haar een angstige, pijnlijke dood bespaard zou blijven. “Ik wilde met haar en mijn vrouw in bed kruipen en de komst van het vuur afwachten, maar plots schoot ik in een vechtmodus. Ik dacht: ‘Mijn dochter is pas zes en heeft nog lang niet genoeg van de wereld gezien'”, aldus Richard. Via het trappenhuis wist het gezin op tijd de vuurzee te ontvluchten.

Onmenselijk heet

Ook een moeder van drie die op de derde etage woonde, doet haar verhaal. Mariko Toyoshima-Lewis, die in een rolstoel zit, belde direct de brandweer toen ze de brand ontdekte. “Ik kon niet anders dan wachten op hulp, want ik kon de trappen niet af”, vertelt ze. De brandweer adviseerde om met de kinderen en haar ex-man, die ook aanwezig was, in één kamer te wachten op de brandweermannen. “Het werd zo heet, dat ik bang was dat het plafond het zou begeven en we allemaal in de vuurzee zouden verdwijnen.”

‘Ze lieten me achter’

Toen na drie kwartier eindelijk hulp verscheen, konden alleen de kinderen – die volledig in paniek waren – en Mariko’s ex mee naar beneden. Ze moesten haar achterlaten, omdat er meer mankracht nodig was om haar naar beneden te dragen. “Ze deden de deur dicht en lieten me achter. Ik dacht echt dat ik ze niet meer terug zou zien”, vertelt ze.

Door merg en been

Uiteindelijk stonden er toch twee brandweermannen voor haar neus, die haar via het trappenhuis naar buiten droegen. “Terwijl we naar beneden gingen, hoorde ik geschreeuw vanuit het gebouw komen. “Dat ging werkelijk door merg en been.”

Lees ook
Zo vergaat het de overlevenden van de brand in de Londense Grenfell Tower

De volledige getuigenissen zijn te bekijken in een ruim zes uur durende YouTube-video:

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: The Independent | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser