nieuws

Hoe deze (grappig bedoelde) foto van busstoelen een hoop heisa gaf op Facebook

Hoe deze (grappig bedoelde) foto van busstoelen een hoop heisa gaf op Facebook

Een foto van zes busstoelen in een Noorse anti-immigratie Facebookgroep heeft tot ophef geleid in het land. De uit de hand gelopen grap haalde zelfs de Amerikaanse media.

| Verena Verhoeven

Eerst was er een misverstand, toen was er ophef.

Lees ook
Negatieve reacties op huwelijk homoseksueel moslimkoppel Groot-Brittanië

‘Vaderland eerst’
De Facebookgroep Fedrelandet viktigst, wat vrij vertaald ‘Vaderland eerst’ betekent, staat bekend als anti-immigratie. Toen Johan Slattavik een foto van zes lege busstoelen in deze groep plaatste, met daarbij de tekst: ‘Wat denken mensen hiervan?’, werden de stoelen aangezien voor zes vrouwen die gekleed zijn in burka’s. Leden reageerden vol afschuw.

Nare reacties
‘Het ziet er heel eng uit en zou verboden moeten worden. Je kan nooit weten wie er onder zit. Het zou een terrorist kunnen zijn met wapens,’ was volgens The Washington Post een van de reacties. Voor veel leden liet de foto precies zien wat er fout ging met de immigratie in ‘hun land’. Andere mensen zouden de foto ‘beangstigend’ hebben genoemd.

Kun je dit bericht niet zien? Klik dan hier.

Commotie
Een andere Noor, Sindre Beyer, deelde de post met de rest van de wereld. Zijn screenshot van de foto met daarbij de vraag ‘Wat gebeurt er wanneer een foto van een paar lege busstoelen in een walgelijke Facebookgroep wordt geplaatst en iedereen denkt dat het een foto van zes vrouwen in burka’s is?’ werd volgens de Amerikaanse krant meer dan 3000 keer geliket en 1600 keer gedeeld.

‘Gemeen én dom’
Veel mensen staken de draak met de negatieve toon van de, vaak racistische, reacties. ‘Hier is het bewijs: de gemeenste mensen zijn ook de domste.’ Beyer vertelde later aan het Noorse Nettavisen dat hij de foto deelde “zodat mensen konden zien wat er gebeurt in de donkere hoeken van het internet”.

Grapje
Aanstichter van alle commotie, Johan Slattavik, vertelde Worldviews dat hij zich verveelde en zin had in een grapje toen hij de busstoelen plaatste. Hij was geschokt om te zien hoeveel mensen er in zijn ‘grap’ trapten. The Washington Post meldt dat Slattavik de reacties niet te serieus nam. “Ik denk dat het ook leerzaam is geweest.”

NIEUWS | OPMERKELIJK | BUITENLAND

Bron: The Washington Post/WorldViews/Nettavisen | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser