nieuws

Gezakt vs. geslaagd: Lotte (22) en Marieke (27) kregen de verkeerde eindexamenuitslag

Gezakt vs. geslaagd: Lotte (22) en Marieke (27) kregen de verkeerde eindexamenuitslag

Na een half jaar kreeg Lotte te horen dat ze tóch niet was geslaagd, Marieke gebeurde het tegenovergestelde: zij kon twee weken na haar eindexamen alsnog de vlag uithangen.

| Raounak Khaddari

Allebei hun scholen boden geen excuses aan voor het maken van de fout.

Lees ook
Geslaagde scholier hangt bijzondere vlag uit: ‘Dit is geen statement’

Slecht gevoel
Toen Marieke werd gebeld met nieuws dat ze gezakt was, kreeg ze direct een slecht gevoel vertelt ze aan LINDAnieuws. “Ik geloofde het niet, het kon niet waar zijn. Ik kwam 0,5 punt tekort voor mijn biologie-examen. Mijn moeder wilde het er niet bij laten, maar toen we het examen in wilden zien, werd er heel moeilijk gedaan.”

Niet goed nageken
Uiteindelijk kreeg Marieke het toch voor elkaar om haar examen in te zien. Hoewel de eindexamens altijd door twee docenten worden nagekeken (een van school zelf en een van een andere school) bleek dat beide correctors de punten van twee vragen niet hadden meegerekend. Ze tekende bezwaar aan en kreeg haar gelijk. Twee weken later was ze toch geslaagd voor haar eindexamen.

In de herkansing
Omdat er tussen de inzage van het examen en de definitieve uitspraak twee weken tijd zat, besloot Marieke wel de herkansing te maken. Die haalde ze helaas niet, maar omdat het hoogste cijfer telt, kon de vlag blijven hangen. “Ik zou iedereen aanraden om het examen te checken. Het wordt nagekeken door twee docenten, maar mensen maken ook fouten.”

Toch gezakt
Dat mensen inderdaad ook fouten maken, komt goed naar voren in het verhaal dat Lotte met ons deelde. Zij kreeg na een half jaar een mail met de mededeling dat ze toch was gezakt. “Ik zat in de trein toen ik de mail las. Natuurlijk heb ik school gebeld, zij zeiden dat het slechts een foutje was. Maar dat was het niet. Aanvankelijk had ik een tussenjaar, maar in januari ging ik weer terug naar diezelfde school om mijn havodiploma alsnog te halen. Op school wist geloof ik alleen de directeur waarom ik terug was. Het moest vooral in de doofpot blijven.”

Diploma-uitreiking
Een jaar later slaagde Lotte alsnog voor haar havo. Een opluchting, maar ze heeft het niet gevierd. “Het ophalen van een diploma zou leuk moeten zijn, maar ik kreeg na de uitreiking alleen maar het vriendelijke verzoek of ik mijn vorige diploma even wilde inleveren. En daarbij, ik had alles een jaar eerder al gevierd…”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser