nieuws

Auto rijdt in op demonstratie Charlotteville, een dode en meerdere gewonden

Auto rijdt in op demonstratie Charlotteville, een dode en meerdere gewonden

Bij een protest tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten zijn zaterdag in Charlottesville tientallen mensen gewond geraakt en vrouw overleden.

| Jorieke van Noorloos

Een auto reed in op de groep en dat werd de vrouw fataal.

Lees ook
Corsica getroffen door natuurbranden, bijna duizend campinggasten geëvacueerd

Burgeroorlog
Sinds vrijdag waren nationalisten, aanhangers van het zogeheten ‘alt-right’ en neonazi’s bijeen in het Amerikaanse Charlottesville. Ze protesteerden tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Geweld
Zaterdag kwam er geweld aan te pas tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van tegendemonstranten. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.

Moord
De dader, een twintigjarige man uit Ohio, is gearresteerd. Hem wordt onder meer moord ten laste gelegd. Bij schermutselingen op andere plekken in de stad raakten nog eens vijftien mensen gewond.

Noodtoestand afgekondigd
Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia kondigde de noodtoestand af in Charlottesville.

Helikopter neergestort
Naast de protesten stortte even buiten de stad een politiehelikopter neer. De twee inzittenden kwamen daarbij om het leven. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Veroordeling
President Donald Trump heeft het geweld veroordeeld. Hij sprak van “geweld van vele kanten” en riep op tot wederzijds respect en naastenliefde. De uitspraak kwam hem op kritiek te staan van onder meer leden uit zijn eigen partij. Ze hekelen het feit dat Trump extreemrechtse groeperingen niet expliciet veroordeelt.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Knip, plak, klaar: zo zet je in no time de leukste Sinterklaas-surprise in elkaar
Advertorial

Knip, plak, klaar: zo zet je in no time de leukste Sinterklaas-surprise in elkaar

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser