Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom je toch een mobiele telefoon in houder mag aanraken tijdens het rijden

Waarom je toch een mobiele telefoon in houder mag aanraken tijdens het rijden

Automobilisten mogen hun telefoon aanraken terwijl ze aan het rijden zijn, als die maar wel in de houder zit. Dat besloot het gerechtshof in Leeuwarden vandaag in een zaak over een verkeersboete.

| Stephanie Kersbergen

De zaak ging om een automobilist uit Sneek die een boete had gekregen omdat hij met zijn mobiele telefoon bezig was onder het rijden.

Lees ook
OM eist celstraf voor fietser die dodelijk ongeluk veroorzaakte met telefoon in de hand

Verboden

De boete telde 230 euro en de automobilist was het hier niet mee eens. Zijn telefoon zat, terwijl hij hem gebruikte, namelijk in een handsfreehouder. Hij stapte naar de kantonrechter, en die oordeelde dat aanraken gelijk staat aan het vasthouden van een telefoon. Dit is – zoals wel bekend is – hartstikke verboden. Dat vonnis is vandaag door het gerechtshof verworpen.

Hoger beroep

De bestuurder en het Openbaar Ministerie zijn beide in beroep gegaan na de beslissing van de kantonrechter. Het OM is in beroep gegaan omdat ze een duidelijker beeld wilde krijgen van wat nu precies strafbaar is bij het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Vooral nu veel mensen de navigatie-apps op de telefoon gebruiken. Hiernaast zat het OM nog met veel vragen over het gebruik van andere apparatuur dan telefoons, zoals navigatieapparatuur.

NIEUWS | TECH

Bron: ANP | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser