nieuws

Gepeste Anna (17) maakte film over pesten: 'Ik hoop anderen te helpen'

Anna Sijbrands (17) werd gepest en maakte hier een film over. ‘Mirror, mirror on the wall’ ging dinsdag in première en wordt vanaf nu ook getoond op basisscholen.

| Noraly Terbijhe

Anna hoopt dat ze anderen kan helpen met haar film, zegt ze in een interview met LINDAnieuws.

Toetsen uitgelekt
Het pesten begon toen ik dertien jaar was, vertelt Anna. Er waren toetsen uitgelekt op school en ik kreeg daar de schuld van, terwijl ik geen idee had hoe dat gebeurd was. Van de ene op de andere dag werd ik door iedereen uitgescholden. Als ik aan een tafeltje ging zitten, liep iedereen weg. Ze duwden me als ik op de trap liep en pakten mijn spullen af. Ze werd er enorm onzeker van. Ik dacht namelijk echt dat het mijn eigen schuld was dat ik gepest werd. En dus hield ze voor zich hoe ze zich voelde.

‘Ze lieten me vallen als een baksteen’
Mijn vriendinnen wilden niet meer met me omgaan. Ik was namelijk ‘slecht voor hun imago’. Mijn ouders ontdekten pas dat ik gepest werd toen ik zei dat ik van school wilde wisselen. Hun gesprek met de leraren leverde helaas niets op: Anna ging naar een andere school.

Nieuwe vriendinnen
Op mijn nieuwe school kreeg ik al snel nieuwe vriendinnen. Een deel van hen wist dat ik gepest werd, en de rest kwam er al snel achter. Dit hielp, omdat ik er nu eindelijk met anderen over kan praten, iets wat ik daarvoor echt niet durfde
.

Voorlichtingsvideo
In de tijd dat ze werd gepest, schreef Anna het script voor de film en maakte er filmpjes voor. Het echte maken begon pas vorig schooljaar. Ze ging naar de politie omdat ze een mailtje had gekregen van iemand die vroeg of ze auditie wilde doen voor een film. Het mailtje bleek nep, maar de politie wilde graag mijn script gebruiken om een voorlichtingsvideo over pesten te maken. In totaal hebben we twee dagen gefilmd – het is dus erg snel gegaan. Ik speel een meisje dat gepest wordt, maar dat was gelukkig niet heel heftig, omdat ik de periode waarin ik gepest werd al een tijd geleden heb afgesloten.

‘Mijn pesters zullen niet veranderen’
Anna heeft al heel veel positieve reacties gekregen op haar film. Ook veel van jongeren die zelf gepest worden. Van mijn pesters heb ik niets gehoord, al weet ik zeker dat ze van de film afweten. Ze zullen niet veranderen, omdat ze zich gewoon niet realiseren wat ze anderen aandoen. Pas als een heel grote groep tegen pesters ingaat, maakt het een verschil. Ik hoop dat mijn film daaraan kan bijdragen. Als ik de middelbare school afgerond heb, wil ik graag naar de toneelopleiding of een opleiding tot regisseur volgen. Ik weet dat het een heel klein wereldje is, maar ik wil het toch proberen.

Zelfverzekerder
Ze zegt dat ze is veranderd door het pesten: vooral -gelukkig- in goede zin. Ik ben veel zelfverzekerder geworden. Ik weet dat het gepest niet mijn schuld was en dat het echt iets is wat iedereen kan overkomen. En ondanks dat het lastig is: praat erover. Als je over je problemen praat, kunnen anderen je helpen.

VIDEO'S | NIEUWS | LINDA.MEIDEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Anna Sijbrands

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser