nieuws

Genoeg mannen op het web: Wikipedia zoekt vrouwelijke vrijwilligers

Genoeg mannen op het web: Wikipedia zoekt vrouwelijke vrijwilligers

Wikipedia heeft voornamelijk mannelijke vrijwilligers: slechts elf procent is vrouw. En daarom is Vereniging Wikimedia Nederland op zoek naar meer vrijwilligers van het vrouwelijke geslacht.

| Maaike van de Graaf

Dat om de kloof tussen mannen en vrouwen binnen het bedrijf te dichten.

Lees ook
Nederland daalt op ranglijst van gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Kloof tussen man en vrouw
Op Wikipedia kan iedereen artikelen toevoegen en bewerken. “Maar de overheersing van de mannelijke sekse vertaalt zich in soms onevenwichtige voorkeuren”, vertelt woordvoerster Germien Cox van Vereniging Wikimedia Nederland. Zo was bijvoorbeeld het artikel over de stripfiguren Casper en Hobbes een tijdlang uitgebreider dan dat over William Shakespeare.

Trefwoorden
Het verschil wordt ook duidelijk in het aantal trefwoorden van de website. Zo zijn er op de Nederlandse Wikipedia 31.968 trefwoorden over vrouwen te vinden en maar liefst 160.326 over mannen. “We zouden graag zien dat er meer vrouwelijke vrijwilligers komen. Zij hebben toch andere interesses dan mannen”, aldus Cox. “Denk daarbij aan artikelen over feminisme of belangrijke vrouwen in de geschiedenis.”

NIEUWS | LIFESTYLE | TECH

Bron: ANP | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser