Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Software voor tellen van stemmen gemeenteraadsverkiezingen zou wél veilig zijn

Software voor tellen van stemmen gemeenteraadsverkiezingen zou wél veilig zijn

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft belangrijke veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingen teruggedraaid. Dat blijkt uit onderzoek van ‘RTL Nieuws.‘ Inmiddels heeft het ministerie gereageerd.

| Yara Mureau

En het ministerie stelt dat de gemeenteraadsverkiezingen wél veilig zijn.

Lees ook
Thierry Baudet doet aangifte tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren

Reactie

Inmiddels heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gereageerd op het onderzoek van RTL Nieuws. Het ministerie stelt dat de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week wel degelijk veilig zijn en zich “totaal niet herkent” in het nieuws van RTL Nieuws. Het ministerie én de Kiesraad wijzen er beide op dat er diverse maatregelen zijn genomen om manipulatie te voorkomen.

Hackers

Opnieuw zijn er zorgen over de veiligheid van de software waarmee de stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen worden geteld. Hackers hebben – door die onveilige software – de mogelijkheid om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te beïnvloeden. Vorig jaar was dit ook al zo, maar toen kwam toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in actie en nam maatregelen. Alles wat gebeurde rondom het tellen van stemmen moest van Plasterk in aanwezigheid van minimaal twee personen gebeuren. En de stemmen werden niet alleen met de computer, maar ook handmatig geteld. Die maatregelen draait huidig  minister Kajsa Ollongren nu terug.

Weer onveilig

Volgens haar is de nieuwe versie van de software voldoende beveiligd tegen hackers en zijn er áltijd twee mensen betrokken bij het tellen van de stemmen. Maar toch blijkt het systeem weer onveilig. “Het is nog steeds slecht beveiligde software,” zegt expert en hacker Sijmen Ruwhof. Hij vond meer dan vijftig veiligheidsproblemen, waarvan één kritiek en tien met een ‘hoog risico’.

Slimme aanvaller

En ook al mogen de computers waar de software op draait niet op internet zijn aangesloten, dat maakt volgens deskundigen niets uit. “Dat wij op de 21ste verkiezingen hebben, is al een halfjaar bekend. Een slimme aanvaller kan natuurlijk ook alle gemeentecomputers een maand van tevoren hacken, als ze nog wel op internet aangesloten zijn”, zegt beveiligingsexpert Arjen Kamphuis tegen RTL Nieuws. De Kiesraad erkent dat het systeem aan vernieuwing toe is, maar is ervan overtuigd dat de verkiezingen veilig en betrouwbaar zullen verlopen.

NIEUWS

Bron: RTL Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser