nieuws

Freek (32) organiseert 'uitvaarten' voor levenden: 'Dan kun je er zelf nog bijzijn'

Freek (32) organiseert 'uitvaarten' voor levenden: 'Dan kun je er zelf nog bijzijn'

Ondernemer Freek Haverman vindt het zonde om anekdotes en mooie woorden te bewaren voor ná een overlijden. Hij nam daarom het heft in eigen handen en organiseert nu uitvaarten voor mensen in leven.

| Raounak Khaddari

“Ik wil dat dit over een paar jaar normaal is geworden”, zegt Haverman tegen LINDAnieuws.

Lees ook
Lianne (29) is al járen geleden opgegeven: “Ik verscheurde mijn uitvaartwensen’

Liever Levend
Met Liever Levend introduceert Haverman een nieuwe vorm van begrafenissen: een geheel verzorgde afscheidsceremonie waar je zelf nog bij bent. “Je hoort dan zelf wat mensen over je zeggen en mensen kunnen nog iets tégen je zeggen in plaats van over je. Na je overlijden nemen mensen alleen nog afscheid van je lichaam.”

Eigen ervaring
Het idee ontstond nadat Freek zijn stiefmoeder verloor aan een hersentumor. Hij regelde een afscheid precies zoals zij dat wilde, maar vond het jammer dat ze er niet zelf bij kon zijn. “Voor mij is er niets na de dood. Als je echt iets wil zeggen, dan moet je dat daarvoor doen.”

Ondernemer,
De initiatiefnemer is zelf ondernemer van beroep. Hij hoopt met dit initiatief iets open te breken. “Het hoeft niet mijn business te worden. Ik hoop juist dat andere bedrijven dit soort uitvaarten gaan organiseren.” Ook hoopt Freek dat uitvaartverzekeringen de mogelijkheid gaan bieden om mensen een uitvaart voor hun overlijden te laten organiseren.

Ideeën genoeg
Zelf weet de ondernemer wel hoe hij zijn plechtigheid zou organiseren: “In een kroeg met vrienden, met een video waarin we terugblikken. Het hoeft namelijk helemaal niet in een kerk. We kijken naar wat een persoon zelf zou willen. Dat geldt voor de locatie, maar ook voor het eten en de setting. Een klant wilde een groots afscheid vóór zijn dood en een groots afscheid na zijn dood. Dat kan.”

Eén keer
En tot slot: hoe zit het met de mogelijkheid tot meerdere afscheidsmomenten voor het overlijden? De kans bestaat immers dat je na je afscheid weer nieuwe mensen ontmoet. Helaas, dat is volgens Freek geen reden om zo’n afscheid vaker dan één keer te doen. “Het is immers geen reünie.”

Zelfs aan de uitnodigingen is gedacht, dat zijn ‘rouwkaarten’ in een enveloppen waar de zwarte rand is vervangen door een kleurrijke:Rouwenvelop liever levend

Klik hier als je de video niet kunt zien.

NIEUWS | OPMERKELIJK | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Freek Haverman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser