fragment gemist

Zo werkt het poeder voor een 'doe-het-zelf-dood' dat (natuurlijk) ophef veroorzaakt

Zo werkt het poeder voor een 'doe-het-zelf-dood' dat (natuurlijk) ophef veroorzaakt

‘Nieuwsuur’ boog zich over een al bestaand, maar voor veel mensen nieuw middel om binnen twintig minuten je leven te beëindigen. Coöperatie Laatste Wil legde alles uit over hun ontdekking.

| Belinda Janssen

Het programma ging mee met adviseur Gert (rechts op de foto) op huisbezoek, om uit te leggen hoe het spul gebruikt moet worden.

Lees ook
Nu verkrijgbaar: met dit poedertje ben je binnen een half uur dood

Dodelijk poeder
Twee gram poeder, opgelost in een beetje water en twintig minuten later ben je dood. Volgens Coöperatie Laatste Wil is er een vrij verkrijgbaar en volstrekt legaal middel in de handel, waarmee mensen op humane wijze een einde aan hun leven kunnen maken, wanneer ze dat om wat voor reden dan ook willen. Helemaal niet nieuw, zo beweren ze; het betreft een chemisch conserveermiddel dat slechts in een minimale dosering dodelijk is.

Op huisbezoek
Gert Rebergen is adviseur voor de coöperatie. Hij ging op huisbezoek bij een deel van de 3500 leden van het gezelschap, om uit te leggen hoe het spul ‘veilig’ gebruikt kan worden. En met veilig bedoelt hij: een snelle, zekere dood.

Leden blij
Een bijzonder heikele kwestie, die natuurlijk flink wat stof doet opwaaien. De leden van Laatste Wil zijn blij met het middel. Hajo Vleming is lid en hoewel hij niet van plan is om snel uit het leven te stappen, heeft hij zich wel al goed voorbereid. Hij heeft een enorme hoeveelheid medicijnen opgespaard, die bij gecombineerd gebruik fataal zijn. Tenminste, dat hoopt hij.

‘Grote rust’
Het ‘nieuwe’ middel vindt Vleming dan ook ideaal: “Het is een zegen. Dit geeft mij grote rust.” Het nu geïntroduceerde, maar nergens bij naam genoemde middel heeft naar verluidt een grotere ‘slagingskans’. Gert Rebergen: “Je bloeddruk gaat heel snel naar beneden. Je raakt in een coma en dan overlijd je.” Er is maar één ‘maar’: “Je kunt er hoofdpijn van krijgen. Je moet van tevoren een zwaar hoofdpijnmiddel nemen.”

Restricties
Het initiatief van Laatste Wil roept de nodige vragen en discussies op. Woordvoerder Petra de Jong legt uit dat de Coöperatie beperkingen heeft op het krijgen van het middel: leden moeten minimaal een half jaar lid zijn, en minstens 18 jaar. Met die restricties valt volgens haar prima te leven, ook al sluit ze misbruik niet uit.

Binnenkort op de vingers getikt?
Advocaat Wim Anker is faliekant tegen en zwaait met de wet: “Alles wat zelfdoding gemakkelijker maakt, is verboden.” Presentator Twan Huys ziet nog veel meer creatieve mogelijkheden met het vrij verkrijgbare middel, wanneer dat in verkeerde handen valt: “Wat als je iemand uit de weg wil ruimen?” Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat Laatste Wil door de instanties op de vingers wordt getikt voor hun actie.

Lees ook
Hannie in Levenseindekliniek: ‘Ik wil gewoon, huppakee, weg’

Twitter is zeer verdeeld
Ook op Twitter werd flink gediscussieerd over dit gevoelige onderwerp. Heb je als mens het recht om zélf te bepalen wanneer je eruit wil stappen? Dat is voor iedereen verschillend. Sommigen dachten zelfs dat het een grap was.

Bekijk de hele uitzending van Nieuwsuur hier. Het fragment begint op 0.52 minuten en vervolgt op 10.10 minuten.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Screenshot Nieuwsuur

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Liefde, rivaliteit én onze eigen Barry Atsma in nieuwe Britse advocatenserie 'The Split'
Advertorial

Liefde, rivaliteit én onze eigen Barry Atsma in nieuwe Britse advocatenserie 'The Split'

Wij kennen de talenten van acteur Barry Atsma natuurlijk al láng, maar nu hebben de Britten hem ook ontdekt (hè hè). Onze Barry schittert binnenkort in de nieuwe dramaserie van BBC First, 'The Split'.

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser