fragment gemist

Wouters (31) hart werkt maar voor dertien procent: 'Ik voel me zwaar bejaard'

Wouters (31) hart werkt maar voor dertien procent: 'Ik voel me zwaar bejaard'

Toen Wouter negen jaar geleden op het hockeyveld een hartstilstand kreeg, werd duidelijk dat hij drager is van een dodelijk gen. In ‘EenVandaag’ vertelt hij hoe zijn leven er sindsdien uitziet. 

| Jet Canneman

Cardiologen hopen binnen vijf jaar een medicijn te kunnen ontwikkelen voor PLN, de hartziekte die het gen veroorzaakt.

Zwaar bejaard

Of dat medicijn voor de 31-jarige Wouter op tijd komt, betwijfelt hij. Zijn hart werkt inmiddels nog maar voor dertien procent. “Ik voel me zwaar bejaard. Sterker nog: mijn opa is 86 en die zit fluitend op zijn fiets. Het enige wat ik kan doen is hem een beetje bijhouden op een elektrische fiets.”

Alle dragers bleken familie

Door het gen functioneert de hartspier van dragers van het gen niet goed, wat onder andere kan leiden tot een hartstilstand. Inmiddels zijn zo’n duizend dragers van het gen bekend. Onderzoekers ontdekten in 2010 dat al deze mensen een gemeenschappelijke voorvader hebben, die zevenhonderd jaar geleden leefde.

Lees ook
Deze oud-cardioloog legt uit hoe je een hartstilstand herkent en snel kunt handelen

Toch binnenkort een kind

Wouter is inmiddels samen met zijn vriendin van de stad naar een rustige wijk verhuisd, omdat hij rust nodig heeft. En hoewel zijn toekomst onzeker is, durfden ze de stap om een kind te krijgen toch aan. “Mijn vriendin is nu 25 weken zwanger. Daar kun je niet aan beginnen als je niet vooruit durft te kijken.” Ook over de drukte die een kind met zich meebrengt maakt Wouter zich niet zoveel zorgen. “Ik heb een hele sterke vriendin en lieve familie en vrienden. Ik probeer zelf te doen wat ik kan en we zien wel wat er op ons pad komt.”

Lees ook
Bas Westerweel overleefde een ernstige hartaanval: ‘Je valt om en je bent dood’

Kijk de hele aflevering van EenVandaag hier terug.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv  voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser