Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Wiebke over fatshaming: 'Mensen vragen me als ik iets eet: zou je dat wel doen?'

Wiebke over fatshaming: 'Mensen vragen me als ik iets eet: zou je dat wel doen?'

Veel vrouwen met overgewicht krijgen op de werkvloer en daarbuiten te maken met fatshaming. In ‘Jinek’ (KRONCRV) vertelden gisteravond enkele vrouwen over hun ervaringen.

| Jet Canneman

En die zijn soms ronduit schokkend te noemen.

Lees ook
Hoe de indeling van een kledingwinkel ‘fatshaming’ stimuleert

Gegluur in boodschappenkarretje
Operazangeres Wiebke Goetjes heeft dagelijks te maken met fatshaming. Het komt in verschillende gradaties, vertelt ze. “Het varieert van op een terras door wildvreemden worden aangesproken als ik een broodje bestel met ‘zou je dat nou wel doen?’ tot mensen die in mijn karretje kijken of ik er chips of wortels in heb zitten.” Maar ook een dokter beet haar ook ooit toe, nadat uit tests bleek dat haar algehele conditie prima in orde was: “Maar je bent wél dik.”

‘We willen geen kont die de hele bühne vult’
Maar vooral in haar werk als operazangeres krijgt Wiebke veel te maken met fatshaming. “Een leek denkt altijd dat je als operazangers er vol uit moet zien, maar in de praktijk is het juist het tegenovergestelde. Negen van de tien keer worden rollen mij geweigerd vanwege mijn gewicht.” Ook ziet Wiebke, die veel in Duitsland werkt, bij audities bordjes waarop staat: ‘Für Dicken verboten’. En zo heeft Wiebke – “Ik kan er een heel boek over schrijven” – nog een hele rij zeer pijnlijke voorbeelden van fatshaming op haar werk, van: ‘We willen geen kont die de hele bühne vult’ tot: ‘De tijd dat we zangeressen van 140 kilo inhuurden, is voorbij’.

Ooit onzeker, nu plussize-model
Plussize model Lottie Mae Jones heeft lang geworsteld met de acceptatie van haar vollere lichaam. Ze vertelt hoe ze lang onzeker was en niet gelukkig, maar er aan heeft gewerkt om haar rondingen juist te omarmen. Zo is Lottie uiteindelijk zelfs gaan werken als plussize-model. “Ik zit nu goed in m’n vel maar het is geen simpele weg geweest. Ik ben nu dankbaar voor de rondingen die ik heb maar ik vind dat we maatschappelijk nog wel wat stappen moeten maken.”

Mannen minder last van fatshaming?
Frank Evenblij, ook aan tafel bij Jinek, stelt dat hij weinig last heeft gehad van zijn overgewicht in carrière. Hij denkt dat het voor vrouwen sowieso lastiger is om zwaarder te zijn dan een man. Sterker nog, hij vermoedt dat zijn overgewicht hem op sommige punten juist heeft geholpen in zijn televisiewerk, omdat hij het ook uitbuit:

Lees ook
Plussize-modellen slachtoffer van fatshaming op pagina voor vollere vrouwen

‘Prachtige, krachtige dames’
Kijkers zijn blij dat het onderwerp wordt besproken en verbazen zich over wat de dames naar hun hoofd geslingerd krijgen:

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 17:31.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | #HOUVOL

Bron: Jinek | Foto: Jinek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser