Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Topvrouw Emily Ansenk heeft drie kinderen en werkt meer dan fulltime: 'Kinderen voeden zichzelf wel op'

Topvrouw Emily Ansenk heeft drie kinderen en werkt meer dan fulltime: 'Kinderen voeden zichzelf wel op'

Hoewel steeds meer vrouwen aan de top werken, werkt tegelijk nog maar een vijfde van de vrouwen voltijds. In ‘Stand van Nederland’ (WNL) komen vrouwen aan het woord over de keuzes die ze maken op werkgebied, fulltime of parttime.

| Jet Canneman

Van vrouwen die weken van zeventig uur maken tot iemand die een burn-out kreeg en sindsdien parttime werkt.

Geen topfunctie met parttime werk

Het is één van de meestgestelde vragen aan een vrouw tijdens haar zwangerschap: hoe ga je dat straks doen met je werk? Veel vrouwen kiezen ervoor minder te gaan werken, zodat ze meer tijd thuis kunnen doorbrengen bij hun kind. Voor Emily Ansenk, directeur van Kunsthal en moeder van drie kinderen, is minder werken geen optie. Ze werkt zeker vijftig uur per week, vertelt ze. “Ik had nooit directeur van de Kunsthal kunnen worden, als ik niet fulltime had gewerkt.”

‘Kinderen groeien vanzelf wel op’

Toen haar kinderen klein waren, hadden ze er soms wel moeite mee dat hun moeder zo veel weg was. Maar nu zijn ze haar liever kwijt dan rijk vertelt Ansenk lachend. “Ik zeg dan ook vaak: kinderen voeden zichzelf wel op, die groeien zelf wel op. Dat is eigenlijk altijd heel goed gegaan.” Ze zou dan ook alle vrouwen aanraden om fulltime te werken. “Je krijgt er zoveel voor terug, en je kinderen ook.”

Burn-out

Wie wel moeite had met het combineren van een topfunctie met het moederschap, is Ruth Rottiné. Tot voor kort had ze een topfunctie in de marketing communicatie, maar na een burn-out gooide ze het roer volledig om. Nu werkt Ruth, moeder van twee jonge kinderen, parttime in een boekwinkel en nog een aantal uur als zzp’er op haar vakgebied.

Rijker persoon door minder werken

Iets heel anders dan haar vroegere grote droom: een baan als directeur in de marketing. Ze is ervan overtuigd dat een topfunctie moeilijk te combineren is met het moederschap. “Ik kan me niet voorstellen dat je in zo’n topfunctie voldoende tijd hebt om er goed te zijn voor je kinderen.” Ruth is dan ook nog steeds enorm blij met de keuze die ze heeft gemaakt om minder te werken. “Hierdoor ben ik een veel rijker persoon.”

Lees ook
Twitteraars struikelen over ‘NOS’-kop over topvrouw Air France-KLM

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 12:06.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | MEEPRATEN

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser