Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Indrukwekkend: Nederlands slachtoffer Bataclan ontmoet vader van dader

Indrukwekkend: Nederlands slachtoffer Bataclan ontmoet vader van dader

Gisteren was het twee jaar geleden dat IS-terroristen een aanslag pleegden op concertzaal Bataclan in Parijs. In ‘3Doc: Die avond in Bataclan’ blikken vier mensen terug.

| Kirsten Zijderveld

Onder hen zijn het Nederlandse slachtoffer Ferry Zandvliet en Azdyne Amimour, de vader van aanslagpleger Samy.

Lees ook
Deze overlevenden van de aanslag in Bataclan lieten indrukwekkende tatoeages zetten

Bijzondere ontmoeting
Ferry was op de avond van de aanslag bij het concert van Eagles of Death Metal met drie vrienden. Ze overleefden, en vertelden er met z’n vieren uitgebreid over bij RTL Late Night. In de documentaire, die door Jessica Villerius gemaakt is, reist Ferry af naar Parijs en ontmoet hij de vader van aanslagpleger Samy. Azdyne heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Ze praten over Samy en zijn vrouw, die nog in Syrië woont met hun dochter.

‘Hij was echt een engel’
Ook vertelt Adzyne in de docu dat zijn zoon een normale jeugd had en een goede opleiding volgde. “Hij was echt een engel. Dat zullen alle vaders en moeders over hun kind zeggen, maar hij was echt iemand die een jeugd heeft gehad waarin hem aan niets ontbrak.” Samy had zich ingeschreven aan de universiteit om rechten te studeren.

Omhelzing
Toen hij naar Syrië vertrok, veranderde alles. Azdyne, die vaak weekenden in Luik doorbracht voor zijn werk, vertelt over het moment dat hij ontdekte dat er iets mis was. Normaal gesproken zeiden ze simpel gedag als hij weg ging, en omhelsden ze elkaar alleen als hij weer terug was in Parijs. “Die dag kwam hij achter me aan om me een goede reis te wensen en omhelsde hij me. Dat viel me echt op, want dat deed hij anders nooit.” Twee dagen later belde zijn vrouw om te vertellen dat hun zoon naar Syrië was vertrokken.

Foto’s van dode zoon
Azdyne deed verwoede pogingen zijn zoon terug te halen naar Parijs. Ook vertelt hij over de manier waarop hij ontdekte dat hun zoon één van de aanslagplegers van Bataclan was. Totdat hij zelf werd opgepakt en in de rechtszaal zat had hij geen idee. “Ik dacht dat dat kwam omdat mijn zoon in Syrië zat.” Maar de rechter vertelde het hem: “Uw zoon is hier. Hij is omgekomen.” Later liet de officier hem foto’s zien van zijn dode zoon.

Lees ook
Zo gaat het nu met de vier vrienden die in Bataclan waren

‘Indrukwekkend’
In de documentaire horen we ook het verhaal van George, die zijn dochter Lola verloor. Matthieu is arts bij een arrestatieteam en vertelt hoe hij zijn werk die avond ervoer. De hele documentaire Die avond in Bataclan kijk je hier. Het fragment van de ontmoeting begint op minuut 36:38.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: BNNVARA | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser