Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Hoe de Syrische vluchteling Allaa het leven van Anita totaal veranderde

Hoe de Syrische vluchteling Allaa het leven van Anita totaal veranderde

Een bijzondere aflevering van ‘De Reünie’ (KRO-NCRV) gisteravond. Tien vrijwilligers vertelden over het werk dat ze hebben verzet op Lesbos, toen de vluchtelingenstroom uit Syrië op z’n hoogtepunt was. 

| Jet Canneman

Stuk voor stuk heftige en vaak emotionele verhalen, maar dat van Anita, wiens hart geopend werd door de Syrische vluchteling Allaa, is wel heel bijzonder.

Lees ook
Verhaal van arts in ‘De Reünie’ maakt indruk op kijkers: ‘Tranen in mijn ogen’

Niet met een ‘zwarte’ thuiskomen

Een verhaal dat ze zelf niet geloofd had, als iemand het haar een paar jaar geleden had voorspeld. “Dan had ik je echt heel hard uitgelachen.” Van vluchtelingen moesten ze weinig hebben in het PVV-milieu waarin ze opgroeide, zo vertelt Anita: “Ik mocht met iedereen thuiskomen, als het maar geen zwarte was.”

Jaar vol ellende

Als Anita in 2011 een loodzwaar jaar doormaakt – haar oma overlijdt en er wordt huidkanker bij Anita zelf geconstateerd – komt ze het verhaal van de Syrische vluchteling Allaa tegen. Hij deelt bloemen uit op Amsterdam CS, om de mensen bewust te maken van de situatie in Syrië.

In haar hart geraakt

Anita legt uit hoe Allaa haar recht in haar hart raakte. “Mijn hart was redelijk op slot, maar hij prikte daar recht doorheen en kwam binnen. En ik schaamde me vooral, dat ik hem ooit in een ander hokje had gestopt.” Geëmotioneerd vertelt ze hoe Allaa haar ogen opende: “Hij is één van de mooiste zielen die ik ooit gekend heb. Opeens realiseerde ik me dat er geen ‘zij’ en ‘wij’ bestaat. Alleen zijn wieg stond in Syrië en die van mij in Nederland.”

Lees ook
Klas in ‘De Reünie’ spreekt voor het eerst in 42 jaar over traumatische band

Verdriet en schaamte

Het verhaal van Allaa komt zó binnen bij Anita dat ze samen met haar man Tony meteen in actie komt om te helpen. Ze reizen samen vijf keer af naar Lesbos om te helpen en zamelen in Nederland spullen in voor Syrische vluchtelingen. Vol van haar ervaringen probeert ze deze ook met haar vader te delen, maar als deze reageert met ‘hoe was het met die zwarten op Lesbos?’ voelt ze vooral heel veel verdriet en schaamte. Inmiddels heeft ze nauwelijks meer contact met haar vader. “Maar ik ben nu aan het oefenen met het voelen van compassie voor mensen die de oude Anita zijn.”

‘Diep respect’

Ook voor Allaa is de band die hij met Anita heeft enorm waardevol: “Haar glimlach als ze me ziet is hetzelfde als die van mijn moeder of zus. Dan voel ik: je bent niet alleen, ze houdt echt van jou.” Kijkers zijn ook onder de indruk van het verhaal van Anita en Allaa.

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 40:28.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s. Zoals Johnny de Mol in Lesbos:

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser