Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Hoe een drug (waar vijverreiniger in zit) een deel van het Verenigd Koninkrijk verwoest

Hoe een drug (waar vijverreiniger in zit) een deel van het Verenigd Koninkrijk verwoest

In ‘Trippers’ (BNNVARA) reist Jan Versteegh naar (achter)buurten in meerdere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk om mensen te spreken die verslaafd zijn aan de synthetische drug spice.

| Kirsten Zijderveld

Een indringende reportage die veel kijkers raakt.

Spice

In de goedkope en zeer verslavende drug spice zit vijverreiniger, verder weten de mensen die ‘m gebruiken niet te vertellen wat de ingrediënten zijn. Hij wordt ook wel ‘tijddoder’ genoemd: na een paar jointjes lijkt de tijd veel sneller te gaan. Spice wordt op grote schaal gebruikt in het Verenigd Koninkrijk door mensen die in armoede leven en even aan de ellende willen ontsnappen. Jan Versteegh bezoekt de voedselbank in Manchester, spreekt met daklozen en krijgt van één van hen een rondleiding door de stad. Ook spreekt hij een dealer en bezoekt hij een tentenkamp vol verslaafden in een villawijk in het stadje Wrexham.

Helemaal van de wereld

“Het is pure depressie en zwartheid. Ze zijn meer spice dan dat ze mens zijn”, zegt Jan over de verslaafden die hij spreekt. Hun situatie is treurig en uitzichtloos. Zo ook die van de dertigjarige Johnny (zie foto). Hij was werkloos, kwam in aanraking met drugs en ging door een hel toen hij na de geboorte zijn kind verloor. Hij gebruikt spice dagelijks om de pijn (even) te vergeten. Jan praat met hem en ziet hem gebruiken, en de beelden waarin hij helemaal van de wereld is, zijn erg heftig.

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 34. Kijkers zijn geschrokken van de reportage en schrijven erover op Twitter:

Lees ook
Jan Versteegh ziet met eigen ogen hoeveel ellende cocaïne in Colombia veroorzaakt

Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | BUITENLAND

Bron: BNNVARA | Foto: Screenshot

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser