Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Deze schrijver zegt een kind van prins Bernhard te zijn en vertelt in 'Jinek' waarom

Deze schrijver zegt een kind van prins Bernhard te zijn en vertelt in 'Jinek' waarom

Schrijver Oscar van den Boogaard vertelt in zijn boek ‘Kindsoldaat’ dat hij een kind van prins Bernhard is. Een behoorlijke uitspraak, en gisteravond in ‘Jinek’ (KRO-NCRV) gaf hij uitleg.

| Kirsten Zijderveld

Zowel in de studio als op Twitter zijn de reacties wisselend: sommige mensen geloven de schrijver, anderen twijfelen aan zijn verhaal.

Lees ook
6 x koninklijke vreemdgangers: (ook) deze royals hadden buitenechtelijke kinderen

Kind van prins Bernhard

“Ik heb 53 jaar gewacht om dit te vertellen”, begint Oscar. “Ik ben als kind gegijzeld in een geheim.” Volgens de schrijver kreeg zijn moeder in de jaren vijftig een verhouding met prins Bernhard. Dat kreeg Oscar van zijn moeder te horen toen hij veertien jaar was. “Voor mij viel toen alles op z’n plaats.” Maar met dat geheim moest hij jarenlang leven. En dat was niet makkelijk.

‘Prins speelt belangrijke rol

Ook zijn jeugd was niet makkelijk, vertelt Oscar, omdat zijn moeder alcoholist was. Als Eva Jinek vraagt of zij dan wel een betrouwbare bron is, zegt hij: “Maar de prins speelt ook een belangrijke rol. Hij was op het ziekbed van m’n moeder en toen heb ik dat gezien. Het was aan alles voelbaar. Het is gewoon zo. Het zal pas helemaal zo zijn als ik een DNA-test laat doen, maar voor mij is het nu al zo.”

Twijfels

Voor zijn boek is Oscar in zijn familiegeschiedenis gedoken om zijn eigen familie te begrijpen. Hij legt uit dat dit, buitenechtelijke relaties met kinderen, al generaties lang in zijn familie voorkomt. Het is merkbaar dat Eva Jinek en de aanwezige Volkskrant-journaliste Natalie Righton hun twijfels hebben over de betrouwbaarheid van het verhaal.

Gelijkenissen

De cabaretiers Najib Amhali en Emilio Guzman denken daar anders over. Najib: “Oscar, ik geloof jou. Ik zie namelijk gelijkenissen, eerlijk gezegd.” Emilio: “Het is ook hard om te vragen naar echt bewijs. Hij heeft hier jaren mee rondgelopen en het doet hem zichtbaar veel.” Kijkers reageren wisselend.

Het fragment uit Jinek bekijk je hier.

En van prins Bernhard gaan we even naar onze koning Willy, want in deze LuckyTV die speciaal voor LINDA.tv werd gemaakt, leest hij zijn lievelingsgedicht voor.

NIEUWS | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST

Bron: KRO-NCRV | Foto: Screenshot uit 'Jinek'

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser