Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Scherpe Lubach wil een einde aan kinderarbeid en zet kledingindustrie in zijn hemd

Arjen Lubach is het helemaal zat: het is vaak niet duidelijk door wie je kleding wordt gemaakt. Hij zoekt in ‘Zondag met Lubach’ (VPRO) uit waarom dat zo is. 

| Steve van Velzen

En wie denkt bij dure merken goed te zitten, komt bedrogen uit, vertelt Lubach.

Lees ook
Turkse fabrieksmedewerkers laten wanhopige teksten achter in Zara-kleding

Niet makkelijk
Afgelopen week ontdekten medewerkers van een Zara-winkel in Istanbul dat Turkse fabrieksmedewerkers wanhopige teksten in Zara-kleding hebben genaaid. De onderbetaalde medewerkers schreven onder meer: ‘Ik heb dit kledingstuk gemaakt, maar ik ben er niet voor betaald.’ Genoeg reden voor Lubach om uit te zoeken waarom we nog steeds niet weten wie onze kleding maakt. Maar dat is lang niet zo gemakkelijk. Want ook dure merken kunnen geen duidelijkheid verschaffen over waar hun kleding wordt gemaakt.

Onduidelijkheid
Consumenten zijn vaak niet op de hoogte van de arbeidsomstandigheden waarin kleding wordt gemaakt. “Het zijn mooie kleren en het is jammer als ze dan niet gekocht worden,” zegt een consument van de Primark zelf. Er moet verandering komen, vindt Lubach. Dus kijkt hij naar de industrie. Maar die weet desgevraagd ook niet zeker over kleding door kinderen wordt gemaakt. Een verbijsterende gedachte, vindt de presentator. Daarom roept hij de politiek op om te stemmen voor een Europese wet die bedrijven moet verplichten transparanter te zijn over waar kleding wordt gemaakt. Op Twitter werd positief gereageerd op de uitzending:

‘Grapper House’
Arjen Lubach sloot de aflevering af met een verrassing. Vorige week legde de presentator uit dat Ferdinand Grapperhaus niet alleen de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid is, maar dat ‘Grapper House’ ook een nieuw muziekgenre is. Hij liet toen een kort fragmentje van ‘Grapper House’ horen. Op Twitter vroegen mensen of er een lange versie van het nummer gemaakt kon worden. Gisteravond lanceerde Lubach de extended versie van het nummer en hieronder kan je daar van genieten:

Bekijk de hele aflevering van Zondag met Lubach hier terug.

Lees ook
Lubach verrast met geinige #metoo-musical en een heel opvallende

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | MODE | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: LINDAnieuws. | Foto: Screenshot Zondag met Lubach/VPRO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser