Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Saskia Noort deed een 'Fuck It-retreat' om haar trauma te verwerken (en het was nog gezellig ook)

Saskia Noort deed een 'Fuck It-retreat' om haar trauma te verwerken (en het was nog gezellig ook)

Saskia Noort heeft zich voor haar nieuwe roman ‘Stromboli’ laten inspireren door gebeurtenissen uit haar eigen leven. Daardoor moest ze wel terug naar de pijn, zo vertelde ze gisteren in ‘Pauw’ (BNNVARA).

| Belinda Janssen

Saskia werd als jong meisje verkracht, een gebeurtenis die haar getekend heeft. Erover schrijven helpt, zo merkte ze.

Lees ook
Saskia Noort vertelt waarom ze haar verkrachting jarenlang verzweeg

Traumatische gebeurtenis

Saskia vertelde dat het verhaal in haar nieuwe boek dicht bij haar ligt. “Ik bén de hoofdpersoon niet, maar ze is samengesteld uit verschillende mensen. Ik heb een verkrachting meegemaakt en een scheiding én ik ben op Stromboli geweest. Dus dat zijn wel de overeenkomsten.”

Innerlijke stem

De traumatische gebeurtenis heeft ze inmiddels achter zich gelaten, maar af en toe komt het allemaal weer terug, alsof ze door een stem naar beneden wordt getrokken. “Maar het is wel je eigen stem.” Die kon ze niet langer negeren, dus schreef ze haar boek. “Het is mijn verhaal, en ik wil laten zien wat een enorme impact zo’n gebeurtenis heeft. Niet alleen voor het slachtoffer, maar iedereen die ermee te maken heeft.”

Lees ook
Deze bekende vrouwen geven hun mening over #metoo: ‘Flirten moet gewoon kunnen’

Machtsmisbruik

De #MeToo-beweging zorgde ervoor dat Saskia toch volledig naar buiten wilde komen met het verhaal dat ze liever voor zich had gehouden. “Mensen weten vaak niet waar het over gáát. Het gaat niet over een hand op je knie, het gaat over seksueel geweld, over machtsmisbruik. Iemand die zijn kracht misbruikt om jou te vernederen. Er zijn vrouwen van in de tachtig die nog nooit hebben durven vertellen wat ze hebben meegemaakt.”

‘Flirten moet gewoon kunnen’

Saskia onderging zelf een bijzondere vorm van therapie op Stromboli, om een reeks vervelende gebeurtenissen en haar scheiding achter zich te laten. “Dat heette de Fuck It-retreat, en het was echt heel gezellig.” Ze benadrukt dat er niks mis is met versieren en versierd worden. “Dat is gewoon leuk.” In LINDA.165 praat ze daar, samen met andere bekende vrouwen, openhartig over: “Flirten moet gewoon kunnen”.

Benieuwd geworden naar het boek van Saskia? Wij geven je een hoofdstuk cadeau. Gewoon, gratis en voor niets. Bekijk het gesprek in Pauw hier:

De hele aflevering van Pauw bekijk je hier.

Bekijk hier de backstagevideo van LINDA. 165:

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Screenshot Pauw

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser