Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Ryanne van Dorst onthult in 'Geslacht!': 'Ik ben geboren als hermafrodiet'

Ryanne van Dorst onthult in 'Geslacht!': 'Ik ben geboren als hermafrodiet'

Ryanne van Dorst (Elle Bandita) onderzoekt in ‘Geslacht!’ (BNN) welke rol gender speelt in onze maatschappij. De reden waarom haar dit zo bezighoudt, blijkt zeer persoonlijk te zijn.

| Jet Canneman

In een krachtige en kwetsbare introductie vertelt Ryanne geboren te zijn als hermafrodiet.

Lees ook
Wat moet dat moet: Ryanne van Dorst last plaspauze in tijdens ‘Jinek’

‘Wat ben ik dan wel?’
Bij hermafroditisme, ook wel interseksualiteit genoemd, wordt een kind geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Ryanne vertelt hoe er destijds in 1984 nog niet zoveel over bekend was. Door dokters werd geadviseerd om een keuze te maken. “Van mij hebben ze dus ‘geprobeerd’ een meisje te maken.” Hoewel ze is opgevoed als meisje voelde Ryanne zich helemaal niet zo. Ze heeft nog steeds het gevoel dat ze zich nergens mee kan identificeren: “Ik ben gewoon geen meisje. Ik ben ook geen gozer, maar wat ben ik dan wel?”

Lees ook
Belgisch topmodel Hanny Gaby Odiele onthult: ‘Ik ben interseksueel’

Bevrijdend
Normaal gesproken heeft Ryanne het er alleen maar met familie en vrienden over, best spannend dus om het zo out in the open te gooien, vindt ze. “Aan alle kanten wordt me geadviseerd om het er niet over te hebben, maar ik wil mezelf eigenlijk bevrijden door het er wél over te hebben.” En dat levert Ryanne – terecht – een enorme lading respect op van kijkers, die daarnaast ook vol lof waren over Ryannes nuchtere en verfrissend eerlijke presentatie:

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 2.01.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Karen Rosetzky

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser