Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Rik (16) werd vanaf zijn twaalfde twee jaar lang seksueel misbruikt door twee mannen

Rik (16) werd vanaf zijn twaalfde twee jaar lang seksueel misbruikt door twee mannen

Rik Derwig werd twee jaar lang misbruikt door twee mannen, de beste vrienden van z’n ouders nota bene. Hij vertelt erover bij ‘RTL Summer Night’ (RTL4). 

| Kirsten Zijderveld

“Ik heb littekens op mijn lichaam staan die er nooit hadden mogen staan”, zei Rik in de rechtszaal.

Lees ook
Mogelijk meer kinderen misbruikt door medewerker (27) kinderopvang De Bilt

Verzwegen
Zowel Rik als zijn vader vertellen hoe hun leven op z’n kop heeft gestaan. Rik heeft het misbruik een tijdje voor zijn ouders verzwegen, omdat hij het niet durfde te vertellen. Hij was bang dat hij z’n vader kwijt zou raken omdat hij de mannen wellicht iets aan zou doen. Op school kwamen ze er toch achter en met hulp van een maatschappelijk werker heeft Rik zijn verhaal verteld.

Daders hebben bekend
Een politieonderzoek ging daarna van start. Niet alleen Rik, die de enige getuige was, is zo’n zeventien uur lang ondervraagd – ook 22 familieleden en vrienden werden aan de tand gevoeld. De twee daders, waarvan één een politieman, werden afgeluisterd in hun auto en woning en daardoor werd uiteindelijk genoeg bewijs verzameld. Ze hebben beiden bekend.

Spreekrecht
Riks hele verhaal is binnenkort te horen en zien in het nieuwe programma Spreekrecht, dat door Angela Groothuizen gepresenteerd wordt. Rik maakte gebruik van zijn spreekrecht, zowel tijdens de eerste rechtszaak als in hoger beroep bij het hof. “Ik wil mensen de ogen openen. Kinderen, maar ook volwassenen waarbij dit gebeurt, hoeven zich niet te schamen. Het is gebeurd en het is een onderdeel van je leven.”

‘Twee laffe viespeuken’
In de uitzending zagen we een fragment van wat Rik bij het gerechtshof tegen de mannen zei: “Ik heb mezelf expres pijn gedaan. Ik heb littekens op mijn lichaam staan die er nooit hadden mogen staan. Ook heb ik meerdere keren zelfmoordneigingen en -pogingen gehad. Dankzij deze twee laffe viespeuken heb ik agressieaanvallen gehad. Als ik val, sta ik weer op, want ik denk aan mijn eer en aan mijn trots. Ik gebruik mijn kracht, maak een nieuw begin. Van ons allen ben ik de sterkste, en ik overwin.”

Bekijk de hele aflevering van RTL Summer Night hier.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTL | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Marike Van de LindeloofMarike Van de Lindeloof

Hulde aan jou Rik! Je bent een voorbeeld en een inspiratie. Ik hou het niet droog tijdens je verhaal. Mogen je littekens je te alle tijden kracht geven, hoe donker de dagen soms nog zullen zijn.

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser