Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Rauw, rauwer, rauwst: Francis Kenter praat over haar omstreden levensstijl

Bijna tien jaar geleden zorgde ze voor een ongekend felle discussie over voeding met de documentaire Rauw. Francis Kenter en haar zoon Tom waren gisteren te gast bij ‘RTL Late Night’. 

| Belinda Janssen

Tom is inmiddels volwassen en de artsen hebben ongelijk gehad met hun donkere voorspellingen, zo vertelde Francis bij Humberto.

Lees ook
Francis Kenter blijft strijden voor rauw voedsel

Media-aandacht
In 2008 was ze het middelpunt van een ware mediastorm: Francis Kenter, hoofdpersonage in de documentaire Rauw. Daarin vertelde ze hoe zij en haar zoon Tom al jaren leefden op een strikt dieet van rauwe, onbewerkte voeding. Vier jaar later kwam het vervolg Rauwer. De gemoederen liepen na beide documentaires hoog op: zo beschuldigde columnist Hugo Borst haar van kindermishandeling, kreeg ze Bureau Jeugdzorg op haar dak en spraken talloze artsen en deskundigen zich uit over de volgens hen totaal onverantwoorde levensstijl van moeder en zoon. Daarbij werd vooral gewezen op de groeiachterstand die Tom zou hebben wegens gebrek aan voedingsstoffen.

Francis: ‘Rauw eten is oergezond’
Intussen is Tom twintig en volgens zowel Francis als hemzelf gaat het heel goed met hen. Francis heeft een website gelanceerd, Ik lust je Rauw, waarop ze informatie wil delen over deze volgens haar oergezonde levensstijl, maar ook terugblikt op een volgens haar traumatische periode in hun leven. Ze introduceert zichzelf om die reden op de site zelfs als ‘de kindermishandelende moeder van Tom Watkins’. Gisteren bij RTL Late Night blikte ze terug op alle kritiek die ze heeft gehad op haar omstreden levensvisie, waardoor haar zoon bijna uit huis werd geplaatst door de kinderbescherming. Tom zat in het publiek en bevestigde hun verhaal.

Nog altijd voer voor discussie
Volgens Francis is het tij inmiddels een beetje gekeerd: een rauwe levensstijl is zelfs een soort trend geworden, al zullen maar weinig mensen voor honderd procent rauw gaan. Francis begrijpt wel dat ze op velen nogal extreem overkwam: “Sommige dingen had ik wel handiger aan kunnen pakken. Maar de voorspellingen van de doktoren zijn niet uitgekomen. Alles wat ik zei is uiteindelijk gewoon waarheid gebleken.” Toch was Francis ook dit keer niet bang om de controverse op te zoeken. Zo meldde ze later in het programma dat moedermelk in sommige gevallen gerust vervangen kan worden door bijvoorbeeld rauwe geitenmelk. Haar claims over het voorkomen van kanker door het eten van rauwe voeding, zorgde bij vele kijkers voor gefronste wenkbrauwen.

Lees ook
Felle discussie in ‘RTL Late Night’: ‘We zijn totaal de weg kwijt over wat gezond eten is’

Twitter lust Francis nog altijd rauw
Het zal niemand verbazen dat het optreden van Francis de nodige discussie uitlokte op Twitter. Gezond of gevaarlijk, of is er misschien wel een gulden middenweg?

Gordon
Frances legt uit wat volgens haar de voordelen zijn van een ‘rauwe’ levensstijl. Tafelgast Gordon kon het niet laten om een opmerking te maken over haar volgens hem ongezonde uiterlijk:

Bekijk de hele aflevering van RTL Late Night hier.

Nog meer video’s zien?

Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTLXL | Foto: Screenshot RTL Late Night

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser