Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Michelle (26) kreeg een hartstilstand nadat ze Q-koorts opliep op een kinderboerderij

Michelle (26) kreeg een hartstilstand nadat ze Q-koorts opliep op een kinderboerderij

Michelle Fleur (26) is achttien jaar als er in 2011 chronische Q-koorts bij haar wordt geconstateerd. Een ziekte die een enorme impact op haar leven heeft, zo vertelt ze in ‘Hart van Nederland’ (SBS6).

| Jet Canneman

Een normaal leven zit er niet meer in voor Michelle, en eerder dit jaar kreeg ze door de ziekte zelfs een hartstilstand.

Q-koorts

Michelle liep Q-koorts op na een bezoekje aan een kinderboerderij. Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland was er van 2007 tot 2011 een uitbraak van de ziekte, die vooral geiten en schapen heeft getroffen. Heel soms kan de ziekte tot een chronische infectie leiden, zoals bij Michelle.

Pacemaker en nieuwe hartklep

En deze chronische Q-koorts zorgt ervoor dat Michelle nauwelijks kan deelnemen aan de maatschappij door de chronische vermoeidheid waarmee het gepaard gaat. Ook is haar hart aangetast door de ziekte. Dit zorgde ervoor dat het in september kantje boord was toen haar hart plots nog maar minimaal klopte. Inmiddels heeft Michelle zowel een pacemaker als een nieuwe hartklep, en probeert ze ondanks alles optimistisch te blijven: “Ik stop het weg of lach het weg, om het zo min mogelijk te voelen.”

Lees ook
Marloes (35) heeft Q-koorts: ‘Mijn hoofd is 35 maar lijf 70’

Brandbrief

Michelle’s moeder, Marianne Geelen, vindt dat de overheid Q-koorts-patiënten laat stikken. Zo vindt ze dat de voorlichting over de ziekte tekortschiet en dat er meer onderzoek en compensatie voor patiënten moet komen. Daarom stuurt ze een brandbrief naar de minister van Volksgezondheid. “De pijn, de angst, het niet meer kunnen deelnemen aan de maatschappij; het wordt maar niet erkend.”

Kijk de hele uitzending van Hart van Nederland hier terug.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | LIJF & LEDEN

Bron: SBS6 | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser