Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Verpleegkundige Jeroen heeft fysiek én mentaal last van werkdruk: 'Goede zorg is in het gedrang'

Verpleegkundige Jeroen heeft fysiek én mentaal last van werkdruk: 'Goede zorg is in het gedrang'

Het is crisis in veel ziekenhuizen: er is te weinig personeel en dat leidt tot lange wachtlijsten, uitstellen van operaties en een (te) hoge werkdruk voor verpleegkundigen. 

| Maaike van de Graaf

In De Monitor vertelt een aantal van hen wat de hoge werkdruk met ze doet.

Noodkreet

Honderden verpleegkundigen en patiënten luiden de noodklok. Beide partijen maken zich zorgen over de zorg in het ziekenhuis en wel vanwege het personeelstekort. Zo ook Jeroen. Hij is verpleegkundige en vertelt aan presentator Teun van de Keuken hoe schrijnend de situatie is. Hij neemt een elastiek als metafoor. “Die wordt steeds langer opgerekt en daar zien we nu de gevolgen van.” Jeroen heeft er niet alleen fysiek, maar ook mentaal last van.

Personeelstekort ziekenhuizen

Verpleegkundige Niels Jacobs herkent zich in het verhaal van Jeroen. Hij werkt op de spoedeisende hulp en vertelt dat er vaak genoeg momenten zijn dat ze geen patiënten meer kunnen aannemen. Dan zit er niks anders op dan de deuren voor even te sluiten. Volgens hem “loopt het de spuigaten uit.” Hij vertelt: “Vroeger zei ik altijd: ‘In mijn dienst gaat nooit iemand dood’, maar dat kan ik nu niet meer zeggen. Goede zorg komt steeds vaker in het gedrang door drukte.”

Lees ook
Noodkreet verloskundigen: vaak te weinig ziekenhuispersoneel voor bevalling

Crisis

Die crisis in de ziekenhuizen heeft volgens ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche te maken met het feit dat ziekenhuizen een aantal jaar geleden minder mensen hebben opgeleid. “Een aantal jaar geleden moest er enorm bezuinigd worden. We konden de zorgvraag toen goed aan. De verwachting was niet dat de zorgvraag en complexiteit van de zorg zó zouden toenemen” vertelt ze. En juist daardoor kampt het ziekenhuispersoneel met een hoge werkdruk die ze maar amper aankunnen.

De aflevering van De Monitor grijpt veel twitteraars aan: 

De hele aflevering van De Monitor zie je hier

NIEUWS | TV | GEZOND | FRAGMENT GEMIST | LIJF & LEDEN

Bron: De Monitor (KRONCRV) | Foto: De Monitor (KRONCRV)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser