Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Transgender Patrick (40) heeft spijt van zijn geslachtsoperatie: 'Het is een ramp'

Transgender Patrick (40) heeft spijt van zijn geslachtsoperatie: 'Het is een ramp'

Het is voor veel transgenders iets om naar uit te kijken: de geslachtsverandering. Patrick de Veen onderging tien jaar geleden zo’n operatie, maar kreeg na een paar maanden al spijt. 

| Maaike van de Graaf

En volgens psychiater Joost à Campo is hij lang niet de enige.

Lees ook
Kritiek transgenderfilm ‘Girl’uitgelegd in ‘Nieuwsuur’: ‘Wéér een intern worstelend meisje’

‘Transgender met spijt’

Patrick werd geboren als jongen en ontwikkelde op latere leeftijd de wens om vrouw te worden. Waarom hij dat destijds zo graag wilde, weet hij zelf ook niet meer. “Ik had toen een identiteitscrisis en kwam op een forum terecht. Daar las ik alleen maar jubelverhalen over hoe mooi zo’n wereld is als transgender.” Vanaf toen dacht hij: misschien geldt dit ook voor mij. Patrick gaat de medische molen in en krijgt na drie gesprekken met de psychiater groen licht voor het nemen van vrouwelijke hormonen.

‘Een ramp’

Ook moet hij zich dan als vrouw gaan presenteren naar de buitenwereld. Iets wat hem al meteen niet bevalt: “Ik voelde me er niet happy bij.” Dat ongelukkige gevoel bespreekt hij met de psychiater, die daarop zegt dat dat geen reden moet zijn om niet te kiezen voor een geslachtsoperatie. En dus ondergaat Patrick de geslachtsverandering, waarna hij vrijwel direct in een diepe put terechtkomt. “Ik weet gewoon duizend procent zeker: ik ben een homoseksuele man. Het is een ramp wat er met mij is gebeurd. Ik heb spijt. Elke dag denk ik: het hoort niet bij mij, haal het weg.”

Lees ook
Presentatrice Jens is transgender, maar ondergaat geen transitie: ‘Ik voel me een sterke vrouw’

Geen genderdysforie

Zijn behandelaar begrijpt Patricks verdriet. Hij laat weten: “Er is toen onvoldoende duidelijk geworden dat het een fantasie was van hem om vrouw te willen zijn, maar dat er geen sprake is van genderdysforie.” Ook in de papieren, die Patrick pas later te zien krijgt, staat dat er geen sprake is van transseksualiteit. Iets wat hij zijn behandelaren van destijds nog altijd kwalijk neemt. Uiteindelijk wordt bij hem ondraaglijk lijden vastgesteld, waardoor hij nu toestemming heeft gekregen voor euthanasie. “Ik kan nooit meer mezelf zijn.”

De hele aflevering Transgender met spijt van Zembla bekijk je hier terug. 

NIEUWS | L'HOMO. | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: Zembla (BNNVARA) | Foto: Zembla (BNNVARA)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Leontinie OLeontinie O

Daarom vind ik het zo eng, er is geen weg terug. Zeker bij jonge kinderen, pubers... Moeilijke situatie.

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser