Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Eerlijke varkensboer in 'Onze Boerderij': stro voor varkens maakt vlees te duur

Eerlijke varkensboer in 'Onze Boerderij': stro voor varkens maakt vlees te duur

In de laatste aflevering van ‘Onze Boerderij’ (KRO-NCRV) ging Yvon Jaspers gisteravond langs bij varkensboer Hennie. En dat levert een confronterend gesprek op over dierenwelzijn en de prijs die de consument wil betalen voor vlees.

| Jet Canneman

Want hoewel de meeste mensen dierenwelzijn erg belangrijk vinden, wil men toch vooral een goedkoop stukje vlees, zo legt Hennie Yvon uit.

Lees ook
Tranen bij boer Frans, die noodgedwongen gezonde koeien naar de slacht brengt 

Leefomstandigheden

Bij het zien van de stal is het meteen duidelijk dat het niet de meest ideale leefomstandigheden zijn voor de dieren, op z’n zachtst gezegd. De varkens liggen met hun biggetjes op de harde vloer tussen ijzeren stangen. “Waarom kan er niet een beetje stro op de grond?”, vraagt Yvon boer Hennie dan ook direct. En dan komt de bittere waarheid al snel ter sprake: “Dat kost geld en dan wordt de kostprijs van de big te hoog.”

Dierenwelzijn

Een keihard geval van simpele marktwerking dus. Meer dierenwelzijn betekent duurder vlees. En dát heeft de consument er vaak niet voor over. Hennie: “Het welzijn van het dier botst met de consumptie.” Veearts Anita, vriendin van oud BZV-deelnemer Frank, is ook met Yvon mee op bezoek in de stal. Zij zegt prima te kunnen leven met de omstandigheden in de stal. “Als de varkens gezond zijn en de boer geeft ze de aandacht die ze nodig hebben, dan vind ik dat goed.”

Lees ook
Boerin Agnes vertelt over financiële problemen bedrijf: ‘Het haalt alle plezier uit het leven weg’

Realiteit

Omdat Hennie zich realiseert dat veel mensen moeite zullen hebben met zijn manier van varkens fokken, vindt hij het een uitdaging om zijn bedrijf zo te laten zien. Tegen mensen die van de beelden schrikken zou hij dan ook willen zeggen dat dit de realiteit is. “We produceren vlees waar een bepaalde prijs aan hangt. Maar wij proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de dieren een zo goed mogelijk bestaan hebben.” Toch geeft hij meteen toe dat hij de dieren graag wat betere omstandigheden zou geven als de consument bereid is om meer te betalen: “Dan ben ik morgen om.”

‘Spontaan veganist’

Op Twitter niets dan lof voor het programma en het gesprek met varkensboer Hennie, dat bij kijkers wel hard aankomt:

Kijk het fragment hier terug vanaf minuut 16:58.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser